Докато бурята „Киърън” върлува из Европа: Влошаване на времето и у нас

1

П рогноза за значителни количества валежи в събота. В по-голямата част от страната се очакват 30-40 л/кв. м, но в Западна България и Рило-Родопската област са възможни количества от порядъка до 100 л/кв. м. За това предупреди синоптикът от Националния институт по метеорология и хидрология Анастасия Стойчева пред NOVA.

„Сега е доста сухо и това количество валеж ще е добро за стопаните. Когато обаче е за кратко време, както ще се случи сега, има опасност и от наводнения. Колегите хидролози ще предупредят за риска. Интензивните валежи се очакват само в събота”, добави тя.

От Националния институт по метеорология и хидрология издадоха предупреждение за събота с жълт и оранжев код за опасно време в цялата страна. 

Източник: НИМХ

Двоен оранжев код за обилен дъжд и силен вятър е обявен в областите Пловдив, Стара Загора, Хасково и Кърджали.

Стойчева обясни, че страната ни се намира в челната част на бурята „Киърън”.

Бурята „Киърън”, която вилнее в Западна Европа, взе 9 жертви, сред които и 5-годишно дете.Загинаха хора в Италия, Испания, Белгия и Нидерландия.

Времето в петък: Жълт код за силен вятър в 15 области

„В събота в Източна България все още ще духа югозападен вятър и температурите ще останат високи. Но в западната част на страната ще има значителни валежи”, добави синоптикът.

По-дългосрочната прогноза сочи, че през по-голямата част на ноември температурите ще останат над климатичните норми.

Повече за бурята „Киърън” гледайте във видеото. 

Източник: vesti.bg