Доброволци дариха нова апаратура за общинския родилен дом в Пловдив

Единственият общински родилен дом в Пловдив получи като дарение специализирана медицинска апаратура. Новата техника е купена от доброволци, събрали парите за нея по време на благотворително бягане в няколко града на страната.

Обновяването на апаратурата беше крайно необходимо, като още в началото на годината в наш репортаж показахме, че ако операционният блок и родилните зали не бъдат обновени отделението може да затвори.

Тази 50-годишна лампа с надпис „Произведено в Съветския съюз“ доскоро се ползваше в операционната на родилното, въпреки че беше по-подходяща за музеен експонат. След репортажа на БНТ доброволци се обединиха около каузата да обновят апаратурата, тъй като в общинския бюджет нямаше достатъчно средства.

„Успяхме благодарение на тях да закупим операционна маса, електрическа, фетален монитор, фетален доплер, аспирационна помпа. Това е нещо, което отдавна не се е случвало в АГ „Весела“ и искаме да изкажем една огромна благодарност от цялото си сърце“, заяви Мария Горева, управител на МБАЛ „Свети Мина“.

Новата лампа в операционната е сбъдната мечта за д-р Фадул. Спомня си как от старата дори главата му се нагрявала, ако операцията продължи по-дълго.

„Голямо значение е за нас тази апаратура, улеснява ни работата“, допълни д-р Михаил Фадул, завеждащ отделение на АГ „Весела“.

„По-добре се чувства и пациентът, и екипът, който работи с пациента, е по-добре. Дарителите, които са дарили апаратурата – добре, че ги има“, коментира Хатидже Мусова, пациент.

Средствата за оборудването са осигурени с благотворително бягане едновременно в пет града. Събраните 17 хиляди лева били удвоени от дарител.

„Това е най-хубавото, да видиш, че нещо правиш и всъщност има резултат от него и много се надяваме сега да привлечем с новата апаратура повече лекари, повече специалисти, по-лесно и плавно да работят“, каза още Милена Милева, помощник-организатор.

След обновяването на апаратурата в общинския родилен дом се надяват да могат да направят и ремонт на помещенията.

Репортер: Нели Ангелова

Източник: bntnews.bg