Добрият пример – български ученици създават проекти с изкуствен интелект в помощ на хората

Един положителен пример за използването на изкуствения интелект. Ученикът Георги Пашалиев от Софийската математическа гимназия постига исторически успехи за България в тази сфера.

След усилена работа, Георги записва името си сред авторите на НЮРИПС – най-реномираната научна конференция за изкуствен интелект в света. Така за първи път ученик от нашата страна ще участва с публикация на форум от такъв ранг. В изледователската програма на ИНСАЙТ работят още трима младежи. Днес ще ви срещнем с Георги и Мария Дренчева, а в понеделник – с Рени Паскалева и Теодора Тодорова.

Работата на Георги започва през миналото лято, когато той е стажант в един от най-добрите университети в света – политехнческия университет в Цюрих, известен като университета на Айнщайн. Там той работи под ръководството на д-р Никола Константинов, проф. Мартин Вечев и докторанта от института Макс-Планк – Флориан Дорнер. А това лято е стажант в института ИНСАЙТ. Георги работи по проект, който създава надежден изкуствен интелект и запазва неприкосносновеността на данните при споделяне, например при болници с цел откриване на лечение за редки болести.

„Това е най-трудната част, идеята е да не позволяваме да се изпуска информация и ние се борим да създаден тази защита, като нашият проект е по-иникален, защото ние сме първите които съчетаваме изкуствен интелект и теория на игрите, точно като във филма Красив ум“, каза Георги Пашалиев.

Стажантите на ИНСАЙТ са убедени, че изкуственият интелект е нещо позитивно, което може да улесни човечеството. Именно затова е важно да се изследва, за да не може да се злоупотребява. Мария Дренчева е в 12 клас на СМГ, тя е една от най-добрите математички е Европа, носител е на множество медали, първа е на еропейската олипиада по математика.

„Моят проект се занимава с изследване доколко е резистенствно обучението на графови невронни мрежи, като това е клон на изкуствения интелект, който се занимава машинно обучение на структурирани данни“, каза Мария Денчева.

Така работата на Мария може да помогне за създаването на най-подходящите лекраства например. Като отново данните са защитени. Добрите резултати от стажа си, учениците дължат на работата си реномирани учени по едни от най-актуалните теми в изкуствения интелект.

Вижте още във видеото

Източник: bntnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *