Дмитро Кулеба: Не разбирам, защо губим време

11

Mинистърът на външните работи Дмитрий Кулеба призова Берлин да достави на Украйна ракети с голям обсег „Таурус“ по време на изненадващото посещение в Киев на германския външен министър Аналена Бербок.

Германия обеща непоколебима подкрепа за Украйна по пътя ѝ към ЕС

Кулеба заяви, че Германия трябва да ускори вземането на решение за доставка на ракети.

„Не разбирам, защо губим време“, заяви Кулеба на пресконференция с Бербок, предаде АФП.

„А можехме да постигнем повече и да спасим живота на повече украински войници и цивилни, ако вече имахме „Таурус“, добави той.

Украинските сили започнаха контраофанзива срещу укрепените руски позиции през юни, но напредъкът беше бавен.

Киев се обръща към западните си съюзници с молба за предоставяне на изтребители и ракети, които могат да поразяват цели по-дълбоко в контролираната от Русия територия.

„Уважаваме вашите процедури, но от всичко, което знаем за „Таурус“, няма нито един обективен аргумент да не го направим“, каза Кулеба, визирайки решението на Берлин за доставка на оръжията.

Германия, която е ключов политически и военен поддръжник на Украйна, предаде танкове „Леопард 2“ и системи за противовъздушна отбрана.

По отношение на „Таурус“ Бербок заяви: „Както и при предишните ни доставки, всички тези въпроси трябва да бъдат решени.“

При четвъртото си посещение след нахлуването на Русия през февруари 2022 г. Бербок заяви, че Германия „няма да се откаже от подкрепата си“ за Украйна.

Великобритания и Франция доставиха на Украйна своите ракети с далечен обсег Storm Shadow и SCALP, които според Киев са необходими за прекъсване на руските линии за доставки.

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *