Джо Байдън препотвърди подкрепата за Украйна пред лидерите на държавите от "Букурещ-9"

Ще защитаваме всеки сантиметър от НАТО, а ангажиментът на САЩ към Алианса е непоклатим – това стана ясно след срещата на американския президент Джо Байдън с лидерите на държавите от „Букурещ-9“. Сред тях е и нашата страна, представлявана от президента Румен Радев. Домакин на форума е Полша, а освен американският държавен глава, специален гост е и генералният секретар на НАТО – Йенс Столтенберг.

След посрещането и семейната снимка към лидерите на България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Румъния и Словакия, и специалните им гости, се обърна домакинът Анджей Дуда.

Анджей Дуда, президент на Полша: „Днес бихме искали – всички най-близки съюзници, да обмислим следващите си стъпки и подготовка за срещата на Букурещката деветка в Братислава и за срещата на НАТО във Вилнюс. Както и вариантите за осигуряване на още подкрепа за Украйна“.

В изказването си Джо Байдън препотвърди подкрепата си за Киев и за пореден път акцентира ангажимента към сигурността на държавите от източния фланг.

Джо Байдън, президент на САЩ: „Като източен фланг на НАТО вие сте на предните линии на нашата колективна защита, и знаете по-добре от всички какъв е залогът на този конфликт. Не само за Украйна, но и за свободата и демокрацията в Европа и по целия свят. За това говорихме с президента Зеленски в Киев преди 2 дни. Лидерите около тази маса многократно са потвърждавали нашата обща отговорност към тези ценности. И заедно ще продължим да подкрепяме Украйна, която защитава свободата си. През изминалата година, благодарение на общите усилия, укрепихме НАТО. Ангажиментът на САЩ към НАТО – казвал съм го много пъти, и ще го кажа отново – е абсолютно ясен – член пети е свещен ангажимент – ще защитаваме всеки см от НАТО“.

Никога не сме били по-единни, беше посланието на Йенс Столтенберг.

Йенс Столтенберг, държавен секретар на НАТО: „Година след началото на инвазията на Русия в Украйна, президентът Путин не се готви за мир. Точно обратното – готви се за още война. Така, че трябва да продължим и да усилим подкрепата си за Украйна. Трябва да й дадем онова, от което се нуждае, за да устои. Не знаем кога ще свърши войната, но когато това се случи, трябва да сме сигурни, че историята няма да се повтори. Съюзниците в НАТО никога не са били по единни. Ние ще пазим всеки см от територията на Алианса, въз основа на член пети – всички за един, един за всички“.

Освен последващата подкрепа за Украйна, Полша, Румъния и Балтийските държави, където вече има американски контингенти на ротационен принцип, ще търсят варианти за постоянно разполагане на американски военни на териториите си, пише Би Би Си.

Източник: bntnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *