Десетки хиляди на протест срещу бедността в Чехия

6

М итинг под мотото „Чехия срещу бедността“ с икономически искания към властите се проведе на Вацлавския площад в центъра на Прага. Организаторите съобщиха пред репортери, участват над 30 000 активисти, които са се събрали на протест срещу политиката на сегашното правителство и влошаващото се финансово състояние на обикновените граждани на фона на енергийната криза и растящите цени, предаде БГНЕС.

„Събрали сме се тук, за да защитим интересите на страната ни. Искаме да изразим недоверие към правителството с ненасилствен граждански протест“, каза главният организатор на митинга, председател на наскоро създадената политическа партия „Дясно. Респект. Професионализъм“ Йндржих Райхл. Протестът, каза той, „е не само срещу икономическата бедност, но и срещу моралната бедност“.

Хиляди чехи протестираха в Прага срещу правителството и бедността

Над главите на протестиращите се вееха националните знамена на Чехия. Сред плакатите, съдържащи надписи с икономически искания към властите, могат да се видят плакати с антивоенни надписи като „Не на войната!“ и „Дайте шанс на света!“.

Стотици полицаи следяха за спазването на реда. „Не са отбелязани никакви инциденти“, каза говорителят на полицията в Прага Ян Данек пред репортери.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

-->

Източник: vesti.bg