Депутатите от бюджетната комисия отхвърлиха много от предложенията за събиране на повече приходи

Вече десети час продължава приемането на бюджета за второ четене в ресорната комисия към НС. Вече има съмнения дали ще бъде изпълнен. За това предупреди финансовият министър Асен Василев.

Причината е, че депутатите отхвърлиха много от предложенията за събиране на повече приходи. Така се поставя под съмнение, че ще може да бъде достигнат дефицитът от 3%.

Държавният бюджет е написан при дефицит от 3%, растеж на БВП от 1.8 % и средно годишна инфлация от 8.7.

До този момент депутатите успяха да приемат бюджетната рамка, в която се залага увеличение на заплатите в бюджетния сектор, за което са отделени между 250 и 300 млн. лв, които ще бъдат спестени от разходи за инвестиции, т.нар. капиталови разходи. Това няма да промени бюджетната рамка, но събирането на приходи може да окаже значение и те да се окажат по-малко от заложените.

„С това ваше гласуване вие току що отнехте един инструмент за контрол и събираемост на данъците. Като не се плащат заплати по банков път, един път страда фискът, че не се събират данъците, втори път хората, които не си получават нито здравните осигуровки в пълен размер, след това не си получават и пенсиите в пълен размер. И това, което вие давате сега като сигнал към държавата, е че вместо всеки да започне да спазва правилата, всеки може да го кара през просото. Стига да се обади на някоя и друга парламентарна група“, каза Асен Василев.

Новият държавен бюджет трябва да бъде приет до края на месеца, когато изтича поредният удължителен закон и държавата може да се окаже без правото да харчи и разпределя средства.

Бюджетната комисия прие увеличение на заплатите в бюджетния сектор

Източник: bntnews.bg