Денков: Тези служители на МВР трябва да бъдат уволнени

3

„Налага се отново да се върна към темата за сблъсъка между полицаи и битите протестиращи. Отново искам да подчертая, че огромното, преобладаващото количество от протестиращите използваха тази възможност, която имат по закон и по право да протестират, когато не са съгласни с решенията на определени институции. Но сред тях имаше провокатори, които предизвикаха полицията и поради това имат огромна вина за това, което се случи“, заяви премиерът акад. Николай Денков в началото на днешното заседание на Министерски съвет.

Той подчерта, че тези провокатори трябва да бъдат издирени, разследвани и където е необходимо осъдени, като отбеляза, че това е задължение на полицията, на разследващите органи и на прокуратурата.

Славов: Трябва да има независима проверка на протеста пред Националния стадион

По думите на Денков огромното мнозинство полицаи изпълниха дълга си така, както трябва да го направят и могат да послужат за пример.

„Но и при тях имаше определен брой, които превишиха правата си, които използваха насилие без това да бъде необходимо и поради това те също трябва да бъдат разследвани и наказани“, подчерта премиерът.

Той уточни, че от министъра Калин Стоянов очаква доклад, в който да са описани всички подадени сигнали, в тези сигнали ясно да е оказано кое от лицата, което е предизвикало протестиращите, има определена вина, как е установена тя и какво наказание се очаква да получи.

Стоянов: Не допуснахме да има човешки жертви

„И от друга страна, по всички сигнали, свързани с насилие на полицаите, искам яснота кои са полицаите, които са участвали, как са разследвани, какъв е резултатът от това разследване и тези, които са превишили правомощията си значително, трябва да бъдат уволнени“, категоричен е министър-председателят.

„Налага се да го кажа отново, тъй като някои от изказванията, които чувам през последните дни, ме карат да си мисля, че министерството отново е тръгнало в грешна посока. Не можем да очакваме от журналистите да ходят с каски на протестите. Това не е бойна зона, това трябва да бъдат мирни протести“, посочи Денков.

Премиерът е категоричен, че е много важно да се дефинира ясна и цялостна стратегия и план за превенция на подобни случаи в бъдеще.

„Нужна е и стратегия за защита на журналиста на терен. Очаквам МВР да започне обучение на полицаите как да се спазват правата на журналистите и да ги защитават по време на протести“, подчерта той, като уточни, че те трябва да имат съответните опознавателни знаци.

Денков отбеляза, че за да гарантират правата на гражданите за достъп на информация, първо, трябва да гарантират сигурността и правата на медиите, които отразяват такива събития.

Денков заяви, че няма как служител на реда да отправя заплахи към действащ министър.

„Има други начини да представят тяхното несъгласие с едно или друго решение, една или друга личност“, подчерта той.

Министър-председателят отбеляза, че МВР е основна институция във всяка една държава.

„Вие държите властта, силата, информацията и възможностите за предотвратяване на проблеми и намиране на решения. Трябва да действаме, първо, самокритично, да търсим къде са проблемите в нас и едва тогава да сочим някой навън, който смятаме, че е виновен, и да знаем, че трябва също така да носим отговорност за координацията между институциите, а не да се опитваме да прехвърляме отговорността една към друга“, призова премиерът.

Денков заключи, че очаква от вътрешния министър тези два доклада, определяйки ги като изключително важни и по отношение на протестиращите, и по отношение на полицаите, и в зависимост от това какво пише в тях, какви мерки са взети, как са наказани виновниците, ще дефинира отношението си и към МВР, и към министъра.

Източник: vesti.bg