Денков: Тагарев си върши работата

50

„Министърът на отбраната Тодор Тагарев си върши работата. Острият му език не е основание за оставка“.

Това заяви премиерът Николай Денков, който участва на срещата на Европейския съвет в Гранада.

Запитан за евентуална оставка на министъра на отбраната Тодор Тагарев, премиерът припомни, че България е в предизборна ситуация. „В момента министър Тагарев си върши работата като военен министър. Да, понякога е малко по-остър в изказа, но това не е основание за оставка“, заяви министър-председателят.

Свиленски: Тагарев е вреден за държавата

Европейският съюз (ЕС) ще се фокусира върху охраната на външните си граници и ще работи по-активно с държавите, от които идват нелегалните мигранти. Около тези намерения са се обединили днес участниците в неформалното заседание на Европейския съвет в испанския град Гранада.

„Дискусията беше изключително свързана с това как да защитим външните граници от нелегална миграция и същевременно да подпомогнем легалната. Някои държави в Европа като Германия имат голяма нужда от специалисти отвън. Всъщност около половината от мигрантите през тази година идват легално, проблемът е с останалите. Трябва да разграничим легалната от нелегалната миграция, желаните мигранти от тези, които търсят социални помощи и не искат да се интегрират в Европа“, отбеляза премиерът акад. Николай Денков пред журналисти след срещата. Той посочи като положителен пример сътрудничеството между ЕС и Турция по отношение на нелегалната миграция: „То помага значително срещу мигрантския натиск върху границите с България и Гърция. Контрастът с африканските държави е много голям.“

Пеевски: Ако Тагарев изисква нещо от парламента, да си подаде оставката веднага

Разширяването на ЕС също е било тема на разговор между лидерите на Съюза. България подкрепя присъединяването на Западните Балкани. „Ясно е, че тези държави имат бъдеще в Европейския съюз и ако не бъде ясно показано как то да се реализира, те могат да търсят друг път на развитие. Никой няма полза от това“, каза министър-председателят. Страната ни продължава да очаква Северна Македония да изпълни ангажиментите, поети към ЕС през 2022 г. Основният от тях е включването на българите като държавотворен народ в Конституцията на страната.

Общите интереси на България и Франция в сферата на ядрената енергетика са обсъдили днес в отделна среща министър-председателят и президентът Еманюел Макрон. „Вече се знае, че за шести реактор на АЕЦ „Козлодуй“ очакваме гориво, произведено от френска компания. Разчитаме също така на високата експертиза на Франция при изграждането на седми и осми реактор“, коментира акад. Денков.

Източник: vesti.bg