Денков: Радев не защитава интересите на България

77

„Президентът по никакъв начин не защитава българските интереси, дали защитава чужди интереси – нека всеки сам да помисли. Може би защитава интересите на други държави – Русия, Унгария, Сърбия, не знам, но не защитава интересите на България“.

Това заяви в Брюксел премиерът Николай Денков, предаде БГНЕС.

Коментарът на премиера бе във връзка със сезирането на Конституционния съд от страна на Радев за таксите за пренос на руски газ.

Василев: Президентът Радев е защитник на „Газпром“, това е срам

„Това сезиране не е правомерно и не трябваше да го прави. То е против интересите на България“, категоричен бе Денков.

Той уточни, че цялата информация за таксата за пренос на руски газ е изпратена до Европейската комисия и там я разглеждат. Ако имат някакви коментари по техническата реализация, ще ги изпратят.

„Но никой не е казал, че тази такса не е правомерна“, допълни Денков.

Министърът-председателят допълни, че се очаква ЕК да изпрати писмо до Нидерландия с покана за мисия в България във връзка с приемането ни в Шенген.

„Не разчитаме през тези два дни да убедим Нидерландия, че сме подготвени за Шенген, но имаме много съществен напредък по защитата на границата в последните месеци и всичко това се отчита. Дипломацията също трябва да си свърши работата – разчитаме на подкрепата и на другите държави“, заяви премиерът.

Радев сезира КС за новите енергийни вноски върху вноса и транзита на газ през България

По отношение на миграцията той коментира:

„Това, което очаквам първо е да се приеме, че фокусът трябва да бъде повече върху защитата на външните граници, работата с трети страни така че да могат да се връщат нелегалните мигранти и от тази гледна точка, че България и Румъния ще бъдат много по-ефективни вътре в Шенген , за да може да се постигне тази обща европейска цел. Това ще кажа в дискусията”, посочи премиерът.

Денков каза и кога ще отговори на новите запитвания, които съпредседателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски отправи към него.

„Ще действам по правилата. Когато има въпрос, ще отговарям както се изисква, в съответните срокове. Всяка от институциите си има своите задължения, въпросът е никой да не очаква, че ще действаме извън тях. След като има въпрос, ще отговорим, но срокът се определя не от това което е поискал от г-н Пеевски, а от закона – 14 дни“, поясни Денков.

Според него е било очаквано, че парламентът ще отхвърли ветото на президента върху Закона за енергетиката. По думите му той и външният министър работят добре заедно.

Източник: vesti.bg