Денков: Президентът има право на мнение

0

„Всеки има право на някакво политическо мнение, президентът включително, но България има външна политика, формулирана в решенията на Народното събрание и Министерския съвет“. Това заяви министър-председателят Николай Денков по повод разминаването в позициите на правителството и на президента Румен Радев за Украйна.

Премиерът изрази надежда България да изпълни задачите си, за да бъде приета в Шенген. „Трябва да си свършим домашната работа“, заяви той пред журналисти в Брюксел, където участва в двудневната среща ЕС-Латинска Америка.

МВнР: Това е огромен успех за България

Денков съобщи, че е разговарял с премиерите на Австрия и Нидерландия. Разменихме по няколко думи, и двама казаха „действайте по темите, по които сме разговаряли вече“, добави той. По неговите думи се очаква в началото на септември да бъде ясно какво точно ще може да прави служебното правителство на подалия оставка нидерландски премиер Марк Рюте. Предварителната информация е, че те ще имат възможност да работят и по темата, която нас ни интересува. Трябва да си свършим домашната работа, да се приемат законите за КПКОНПИ, да започне работата по конституционните промени, защото Нидерландия най-вече се интересува от борбата с корупцията. Трябва да подсилим работата по границите, като поканим експерти и от двете страни, за да видят какво става на място, допълни премиерът.

Радев: Украйна настоява да води тази война, но сметката я плаща Европа

Според Денков, ако България отговори на препоръките от доклада на Европейската комисия за върховенството на закона, ще има много силни аргументи да отчете свършена работа и да настоява, че повече няма основание да бъде спирана към Шенген. По неговите думи е възможно наесен да има нова мисия от европейски експерти за проверка на изпълнението на задълженията по охрана на външните граници на ЕС.

По повод протестите у нас за по-високи заплати премиерът посочи, че бюджетът вече е съставен със заложен дефицит от три процента. Финансовият министър и народните представители имат възможност да обсъдят какви са вариантите, отбеляза премиерът. По закон дефицитът трябва да остане същият, така че винаги, когато се прави преразпределение на средствата, ще бъде за сметка на нещо друго. Има известни резерви, нека оставим те да си свършат работата, призова той.

Източник: vesti.bg