Денков поиска освобождаването на председателя на ДАНС

108

И зпратих мотивите си до президента за освобождаване на Пламен Тончев като председател на ДАНС.

Това заяви премиерът акад. Николай Денков, предава БГНЕС.

ДАНС следи новата процедура по удостоверяване на машините за гласуване

„Днес в отговор на мое официално искане очаквах председателят на ДАНС Пламен Тончев да представи мотивирано решение за освобождаване на заместник – председателя на ДАНС Деньо Денев. Вместо това получих отказ заради липса на аргументи. Денев е автор на справката, съдържаща непроверени и манипулативни твърдения, които дадоха началото  на саботажа срещу машинното гласуване. Отказът на председателя да освободи заместника си ми дава два ясни сигнала – че одобрява незаконните действия на Денев и че няма възражения срещу използването ѝ за дестабилизиране на изборния процес. Тези действия са съзнателен удар срещу националната сигурност и демокрацията в България“, заяви Денков.

Той посочи, че според доклад на ДИКСИ тази справка е в нарушение на закона и срещу обществения ред.

Комисията по службите в НС изслушва шефа на ДАНС

Премиерът коментира, че в този състав на ДАНС не може да се гарантира устойчивостта за гарантиране на системата за сигурност.

„На 30 май ДАНС излезе с позиция, с която направи недопустими за агенцията политически коментари. Нарушение е и изпратената на 23 септември позиция, в която се съдържат политически оценки спрямо политически фигури. Тези позиции противоречат на законовите и етичните норми, по които работи агенцията. Според тях ДАНС трябва да работи обективно и безпристрастно, при спазване на пълен политически неутралитет. При протестите в сектор „Енергетика“ не получих никаква изпреварваща информация от ДАНС, а имаше необходимост от такава. Неприемането на годишния доклад на ДАНС от 2022 г. е прецедент. Това означава, че агенцията не е отговорила на очакванията на НС“, поясни Денков.

“Ще публикуваме доклад с мотивите защо ще искаме оставката на председателя. Все още нямаме име за негов заместник”, подчерта Денков.

Относно партньорите в управлението премиерът каза, че трябва да мине вторият тур на местните избори и тогава ще се коментира как ще продължи националното управление и дали ще има смяна на министри.

Източник: vesti.bg