Денков: Очаквам да изпратим военна помощ на Украйна

242

Н ай-неотложната задача пред новото управление е изготвянето и приемането на бюджет. Това заяви в интервю пред БНТ новият премиер акад. Николай Денков.

„Ще изтеглим сега внесения бюджет, тъй като дефицитът е твърде голям, в кратки срокове ще подготвим нов вариант на бюджета и ще бъде внесен в Народното събрание, а да бъде приет преди лятната ваканция, ако изобщо има такава“, каза Денков.

По думите му другата неотложна задача е да бъдат съставени екипите в министерствата, тъй като днешното освобождаване на заместник-министрите от служебния кабинет ще попречи на работата на редовния.

„Не съм чувал за друг такъв случай, че всички заместник-министри, може би с едно изключение, са били освободени. Това създава проблем, защото когато влезе един министър, работата не спира, има много преписки, има работа в дирекциите и това минава през заместниците, преди да стигне до министъра“, поясни Денков.

Петков: Искам правителство за четири години

България ще продължи да изпълнява решението на парламента за изпращане на военна помощ за Украйна, подчерта премиерът.

„Аз очаквам, че България ще изпрати военна помощ на Украйна“, заяви Денков и добави:

„Информацията беше доста противоречива до момента, затова е работа на военния министър да разбере какво се е случвало до момента. Пускат се слухове по най-различни теми, един от тях е за изпращане на войници, в това няма нищо вярно.“

Радев си тръгна, докато кабинетът „Денков – Габриел“ полагаше клетва в НС

По отношение на службите за сигурност, новият премиер каза, че ще се види кой, как си върши работата:

„Въпросът за шефовете на службите беше достатъчно ясно обсъден през последните дни – те трябва да служат на България и това не означава, че трябва да има чистка, а трябва да се погледне кой как си върши работата и тези решения ще бъдат в рамките на Народното събрание“.

„Има проблеми със службите, една от тях беше казана на изслушването в Народното събрание – информацията, че няма да има война в Украйна, представена няколко дни преди тя да започне, означава, че или те не са получили данни от партньорските служби, защото не са им имали доверие или не са представили наличната информация пред народните представители“, каза Денков.

Той изрази разочарование от поведението на президента Румен Радев и посочи, че не е негова работа да препоръчва дали един мандат трябва да се реализира или не.

„Тук той премина границите. Част от изказванията, които той направи от Турция, част от изказванията днес, също са извън границите на институционалното уважение. Моят призив към президента лично, и към институцията, е да заровим томахавките, да забравим тези думи, които бяха казани и да започнем да работим заедно“, призова Денков.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

-->

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *