Денков: Няма опасност за България по отношение на общите заплахи от терористична дейност

Няма опасност за България по отношение на общите заплахи от терористична дейност. Това каза премиерът акад. Николай Денков на брифинг в Министерски съвет след извънредното заседание на Националния контратерористичен съвет заради конфликта между Израел и „Хамас“.

„Във връзка със стартиралите бойни действия между Израел и палестинските територии се проведоха две заседания на Националния контратерористичен център, на който е изготвен доклад. Той е изпратен към министъра на вътрешните работи, който координира антитерористичните дейност на територията на страната. На кратко, няма повишен риск от общи заплахи от терористична дейност. Нивото на заплаха е ниско „Трето ниво“, обясни премиерът.

„По отношение на летищата, гари, синагоги, туристи от Израел е повишено нивото на внимание – жълто ниво“, каза Денков.

Премиерът съобщи, че за останалите институции е определено ниско ниво на заплаха – зелено.

„Ситуацията се променя много бързо, има сериозна опасност от ескалиране на конфликта и е възможно рисковете драстично да се увеличат на глобално ниво“, обяви Денков.

„Още тази вечер, в 19.30 ч се готви да излети втори полет за Тел Авив, получихме разрешение от израелските власти“, каза транспортният министър Георги Гвоздейков.

Той съобщи, че към момента 68 българи са изявили желание да бъдат евакуирани от Израел, но бройката може да се увеличи.

„Радваме се , че благодарение на правителственият полет сънародниците ни вече са в България. Общото ни послание е грижа за сънародниците ни и координирани действия“, каза вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

Премиерът Николай Денков осъди атаките на „Хамас“ над Израел

Националният контратерористичен център е създаден по Закона за противодействие на тероризма. Негов координатор е Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Той извършва анализ и оценка на терористичната заплаха за конкретни обекти и лица на национално, областно и общинско равнище и предлага на министъра на вътрешните работи определянето на нивото на заплахата и въвеждане на степен на готовност.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Източник: bntnews.bg