Денков: Не сме готови да направим това

1

Т ова, което не сме готови да направим и го казвам абсолютно категорично – ние не участваме в преговори по отношение на персоналния състав на кабинета с ГЕРБ и с другите парламентарни сили. Това обяви номинираният от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) за министър-председател Николай Денков при представянето на проектокабинета с втория мандат. 

Официално: Ето кой влиза и кой не в проектокабинета на ПП-ДБ

„За мен е ключово този Министерски съвет да работи като един сплотен екип, който да изпълнява тази управленска програма“, посочи той.

Николай Денков каза, че освен предварителни консултации, от ПП-ДБ предвиждат и среща първо с ГЕРБ-СДС,

на която да обсъдят управленската програма, за която ще търсят подкрепа. Първите разговори са с ГЕРБ по разбираеми причини, обясни той. Търсим подкрепа и от другите парламентарни сили, но тази подкрепа не минава през преговори за персоналния състав на МС, допълни той.

ПП-ДБ обявиха състава на проектокабинета си

Относно номинацията на Асен Василев за финансов министър,

Николай Денков обясни, че знае за атаките срещу него, но в случая това, което е важно, е неговата експертиза. Азбучна истина е, че трябва да има пълен синхрон между премиера и финансовия министър, посочи той. Нямам никакво съмнение, че това е най-подходящият човек в този момент , който може да се справи, допълни Денков. 

Борисов: Освен мен ПП други приятели нямат

На въпрос дали може заместник-министрите да са от ГЕРБ, Денков обясни, че всеки министър ще има свободата да си избере екипа.  

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков, че представеният днес проектокабинет преди това не е съгласуван с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Това, което днес акад. Денков представи, беше изпратено тази сутрин за първи път като потвърждение на някои от новините, които излязоха, че това е нашият кабинет“, разясни той. 

Петков отбеляза, че работата в парламента ще е също толкова важна, колкото и в изпълнителната власт. „Ето защо аз лично предпочетох да остана в българския парламент заедно с другите лидери, за да можем да подкрепим това правителство, колкото можем“, допълни той. 

„Една от големите ни теми е влизането в Шенген и неразделянето на България от Румъния“, отбеляза Кирил Петков.

„Аз ще използвам всичките си международни контакти, най-вероятно ще бъда и част от външната комисия в парламента, така че да може тези основни задачи като Шенген, еврозоната и Плана за възстановяване и устойчивост реално да се случат“, заяви той.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *