Денков: Не са изгонени руски свещеници, а хора, които са работили срещу интересите на България

4

Църквата трябва да стои отворена, организацията става от страна на Българската православна църква, заяви премиерът Николай Денков пред журналисти. Той коментира казуса със затворената Руска църква „Св. Николай Мирликийски“ в София. 

„Това, което е спешно, е да бъде отворена църквата, за да могат миряните да влязат вътре. Знаете, че изцяло в рамките на Българската православна църква е да организира процеса. Вчера имах среща с представители на Светия синод, казах, че всичко, което е необходимо от държавата, ние ще го осигурим. Но не можем да се месим пряко в процеса. Тепърва предстои да се анализира нотариалният акт и собствеността”, коментира Денков.

Епископ Тихон: Без заповед на Патриарха храм не може да бъде затворен

Не са изгонени руски свещеници, изгонени са хора, които са работили срещу интересите на България. Те са чужди граждани, уточни Денков. Прочетох доклада на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), има достатъчно основания тези хора да са извън България, каза още Николай Денков.  

Относно коментарите за евентуално забавяне на ДАНС с изгонването на руските граждани Денков съобщи, че предстои разговор с председателя на ДАНС.

Патриархът назначи столични свещеници в Руската църква

Държавата е готова да съдейства за възстановяване на богослуженията в храм „Св. Николай Мирликийски”, съобщиха от пресслужбата на кабинета вчера. Църквата беше затворена след експулсирането на предстоятеля ѝ и двама беларуски свещеници. 

Патриарх Неофит назначи вчера свещеници от София, които ще извършват богослуженията в храма. 

Радев: Кабинетът не води достатъчно активна политика да убеди Австрия и Нидерландия за членството ни в Шенген

На 4 октомври е срещата с канцлера на Австрия, основната тема е Шенген. Разговорът ще бъде колко губи Австрия, че България и Румъния не са в Шенген и колко би спечелила, ако сме вътре. Ако Австрия иска да бъдат защитени външните граници на ЕС, няма никаква причина да настоява нашите патрули да стоят на границата с Гърция”, добави премиерът.

Ако ние защитаваме по-добре външните граници, то няма какво да минава през вътрешните. Целият фокус и на ЕС трябва да бъде върху защита на външните граници. Австрия неколкократко е твърдяла същото. Смятам, че имаме силни аргументи, за да покажем на всеки, че България и Румъния трябва да бъдат в Шенген и това е от ползва за всички”, посочи Николай Денков.

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *