Денков: Намираме се на състезателната пътека

0

„Икономиките в света ще се разделят на такива, които използват изкуствен интелект, и такива, които не успяват“.

Това заяви премиерът Николай Денков, който присъства на представянето на най-новата разработка в областта на изкуствения интелект на изследователския институт INSAIT към Софийския университет – BgGPT.

Учени: AI може да мами дори да знае, че не трябва

„Имаше специалисти, които казваха, че това, което се случва с развитието на големите модели, трябва да се сравнява с технологичните революции, като откриването на електричеството“, посочи премиерът.

„През последните месеци виждаме, че съревнованието, базирано на развитие на модели с изкуствен интелект, е много силно и динамично“, посочи той. 

Министър-председателят подчерта, че има и много страхове около тази технология, които най-вече са свързани с това ще загубят ли хората част от своите работни места. 

Google очаква AI да промени смартфоните

„Намираме се на състезателната пътека. Какво ще бъде бъдещето на една държава, зависи колко добре ще усвои тези технологии и как ще ги приложи“, смята Денков. Той припомни, че с бюджета на страната за настоящата година ще бъде подкрепено и развитието на изчислителен център, базиран на изкуствен интелект.

„Кабинетът ще обсъдим с Габриел, ще отидем при парламентарните групи, ще обсъдим и с тях, това е нормален процес“, коментира още премиерът.

„Ние с Габриел ще имаме водещата роля в подготовката на състава на кабинета. Несправедливи са критиките, включително и от президентството, тези хора работят за държавата и ако непрекъснато ги натискаме в определена посока, им пречим да си свършат работата. Наличието на критика към някой министър, не значи, че той трябва да бъде сменян“, поясни Денков.

За взетите за заложници наши моряци, премиерът каза, че няма нещо обезпокоително.

„Раненият моряк беше изтеглен. Има ситуационен център във МВнР. Всичко последно е спокойно и няма нова информация“, добави Денков.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *