Денков: „Лукойл” не е нарушил нито един европейски регламент

4

„Всички наши проверки досега показват, че „Лукойл” не е нарушил нито един европейски регламент, нито един български закон или митническа разпоредба. Без да има ясни доказателства, не бих искал и медиите, и политиците да злоупотребяват с едни такива обвинения”.

Това заяви премиерът Николай Денков след срещата си с европейския комисар по финансова стабилност, финансови услуги и съюза на капиталовите пазари Марейд Макгинес.

Комисията в НС гласува за забраната на руския петрол

Има над 20 000 компании, които участват в избягване на санкциите и доставки на материали в Русия и от Русия, отчете пък финансовият министър Асен Василев.

Министър Василев добави, че на срещата е обсъдено как това да бъде пресечено. Основният проблем е, че навсякъде в Европа тези компании работят с изрядни митнически документи.

Василев счита, че трябва да се намери начин да се „затворят целите модели на поведение“. Това може да стане с подзаконови актове или конкретни процедури най-вече на Агенция „Митници“, но и не само.

Мирчев: Вярваме, че „Лукойл“ ще се справят с това да минат на изцяло неруски петрол

„Заобикаляне на санкциите има и това не е специфичен български проблем, този проблем трябва да се изследва на общоевропейско ниво”, подчерта Денков.

„Имахме дълга, доста ползотворна дискусия с комисар Макгинес. Тя има доста широко портфолио, свързано с финансовата устойчивост, с борбата срещу прането на пари, финансовите измами, финансирането на тероризма”, отбеляза Денков.

„Част от нейните теми са свързани със санкциите и спазването на санкциите срещу Русия, така че имаше какво да си говорим по тази тема. Дискусията беше много интересна”, каза Денков.

Той увери, че са разговаряли като партньори и основният акцент е бил върху това как да заздравят това партньорство, така че да са още по-полезни по отношение на избягването на всякакви възможни финансови злоупотреби.

Утре сутринта Марейд Макгинес, комисар по въпросите на финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари, и министърът на финансите Асен Василев ще посетят заедно граничния пункт „Капитан Андреево”.

Източник: vesti.bg