Денков: Коледа е. Празник на обичта, на семейството и на радостта

​Коледа е. Празник на обичта, на семейството и на радостта, която споделяме с близки и приятели. Това каза премиерът Николай Денков в обръщение към българския народ.

„На този светъл ден можем да направим и нещо повече – да бъдем заедно и да преодолеем различията си. Можем да бъдем хора със собствено мнение, но да обсъждаме какво ни обединява и да се грижим един за друг“, заяви Денков.

Премиерът обясни, че добрата новина, с която изпращаме тази година е, че повечето българи са с оптимистични нагласи за 2024 г.

„Последните допитвания до общественото мнение показват, че почти 60% от българите очакват по-добра Нова година. Според Евробарометър, оптимистите са над 3 пъти повече от песимистите. А това е доказателство, че хората са по-спокойни за бъдещето“.

По думите му работата на правителството е да осигурява социална подкрепа на семейства с деца и да предложи по-добри условия за кариерно развитие на младите родители.

„Последните бюджети системно и значително повишават инвестициите в хората. Осигуряваме социална подкрепа за семействата с деца и ще продължим да създаваме условия за кариерното развитие на младите родители. България е на второ място по ръст на заплатите в Европейския съюз, като те ще продължат да се увеличават и догодина. Целта ни е доходите да изпреварят в пъти инфлацията. А тя да бъде ограничена. И вече успяхме да я свалим на нива, по-ниски от преди войната и преди енергийните кризи“, уточни премиерът, като добави, че най-голямата промяна, за която се работи, е да се превърне икономиката на евтината работна ръка в икономика на високата добавена стойност.

„Вече привличаме стратегически инвеститори, които ценят знанията и уменията на българите и искат да ги включат в технологиите на бъдещето. Защото най-добрата социална програма е хората да имат стабилна и добре платена работа“, каза той.

„Вече виждаме първите резултати от тези усилия. Все повече българи се връщат в родината. Раждаемостта се повишава. За първи път след началото на прехода семействата отново влизат в модела с две деца.

А децата на България трябва да растат и да развиват способностите си тук, в родината си. Във времена на предизвикателства всички ние се нуждаем от вяра в бъдещето и от смирение пред различията, за да изградим по-успешна държава. По-добри сме, когато сме заедно – и в грижите, и на празника“, заключи Денков.

Източник: bntnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *