Денков: Имахме дълга, интензивна, интересна и конструктивна среща

5

И махме дълга, интензивна, интересна и конструктивна среща с Асоциацията на зърнопроизводителите и Българската аграрна камара, заяви премиерът Николай Денков, който се срещна в Министерския съвет с представителите на браншови организации на земеделски производители.

Част от дискусията е свързана с това, че двете страни в тази дискусия влизат от различни гледни точки – от една страна в бюджета имаме увеличение спрямо миналата година, около 500 млн. лв. повече в аграрния сектор спрямо 2023 година, каза Денков. Той посочи, че от друга страна има затруднения в сектора и трябва да се намери пресечната точка и балансът. По думите му трябва да е ясно какво точно се дефинира като критични зони в аграрния сектор, кои са най-пострадалите сектори и съответно как те би трябвало да бъдат подкрепени без да се раздават средства, неотчитайки съответните специфики.

Земеделци протестират пред Министерски съвет

Денков каза, че на срещата са уточнили какъв да е подходът. Станало е известно, че има три групи проблеми, които трябва да се адресират. Първата е свързана с непосредствените нужди и необходимостта от ликвидност в съответните стопанства, за да могат да продължат дейността си, отбеляза министър-председателят. Второто е да се подкрепи Министерството на земеделието и храните по отношение на промените в законите, които се чакат от доста време и трябва да се навакса с едно изоставане, каза премиерът. Третата група е свързана със задачи за отстояване на позицията на България на европейско ниво.

Денков каза, че по третата група задачи доста бързо са се разбрали, че това, което прави министерството, съответства на очакванията. По другите две групи се разбрахме, че трябва максимално бързо, в рамките на тази седмица, представители и на Камарата, и на Асоциацията, заедно с Министерството на земеделието да прегледат цялата информация, която е налична и да предложат варианти за решение, които след това ще обсъдим заедно, посочи Николай Денков. Той информира, че това ще стане през следващата седмица и с Министерството на финансите, така че да се види какви са възможностите за подкрепа и по отношение на пострадалите сектори от природните бедствия, и от войната в Украйна. Структурирахме процес, който да продължи и през следващите дни, планирахме и среща през следващата седмица. Това беше задачата през тези 2,5 часа, обобщи резултатите от срещата премиерът Николай Денков.

Стана ясно кога земеделците ще получат допълнителните средства по украинската помощ

В отговор на въпрос ще остане ли Кирил Вътев министър на земеделието и след ротацията премиерът Денков каза, че това е разговор, който ще проведе първо с вицепремиера Мария Габриел. Всеки министър се намира в една много трудна ситуация, справя се и трябва да уважаваме това, което е успял да свърши, каза Денков. Според него всеки министър, включително и министър-председателят има и слабости, пред които не трябва да си затваряме очите. Важното е секторите да вървят напред. Нямам съмнение, че секторът върви напред, въпросът е, че може да се направи още, заяви премиерът Николай Денков.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *