Денков: Имаме съгласие със синдикатите, възстановяваме диалога

4

И маме съгласие по почти всички точки в декларацията. Това заяви премиерът акад. Николай Денков, предаде БГНЕС.

„От първия ден на работа на това правителство има екип не само в Министерство на енергетиката, но и в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на труда и социалната политика и Министерство на икономиката и индустрията, който работи по предоговарянето на плана и всички необходими документи. Работата не е спирала. Ние сме увлечени в конкретната работа и комуникацията не е добра. Радвам се, че имаме ангажирани социални партньори, с които направихме много по-качествени документи, които да изпратим. Те могат да ни помогнат и да възстановим диалога с хората, който се е загубил“, каза Денков след срещата си с представители на протестиращите миньори и енергетици.

Ултиматум на миньорите от протеста към властта

Премиерът подчерта, че недоверието трябва да бъде преодоляно заедно.

Той отбеляза, че срещата със синдикатите е ползотворна и предостави думата на ръководителите на двата синдиката да представят и тяхната гледна точка.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров каза, че са постигнали съгласие по-малко от две седмици на националното споразумение за справедлив преход да бъде подписано.

Той подчерта, че очакват да бъдат подписани и финансирани ключови механизми, с които може да се запази заетостта. Димитров обяви, че част от споразумението е да бъде създадено държавно предприятие, което ще бъде финансирано по териториалните планове за Стара Загора и Кюстендил, като неговата цел е миньорите, които ще загубят работата си, при същите условия на работа да бъдат преназначени от мините в това предприятие.

Гьоков: Ножът е опрял до кокала

Той посочи, че това е изключително в центъра на споразумението и е единственият сигурен начин, че няма да излъжат миньорите и те ще имат работа до 2038 г. и ще продължат да работят и след това.

„На първо време ще стартира със сериозен ресурс, още не мога да кажа с колко“, добави Димитров.

Източник: vesti.bg