Денков издаде дали ПП-ДБ обмислят кабинет с втория мандат

2

„Обсъждаме Министерски съвет, представен от ПП-ДБ. Дали ще се представи проектокабинет преди предлагането на първия мандат, не мога да отговоря, има нагласа, че може да се върви към този вариант. Опитваме се да намерим решение за кабинет със стабилна подкрепа, няма да обсъждам имена. Няма да подкрепим първия мандат на ГЕРБ и няма да участваме в коалиционно управление с ГЕРБ. Мандатоносителят се опитва да прехвърли отговорността върху втория – ясно е защо, защото задачата е много трудна“, каза Николай Денков пред БНТ.

По думите му е очевидно, че е необходима подкрепата и на други парламентарни сили.

Атанасова: Всеки състав и структура на правителство следва да отразява, че ГЕРБ-СДС е победител на два поредни избора

Нормално е, когато тръгнем да подготвяме програмата във вида, в който ще я внесем в Народното събрание, да обсъдим с тези, от които очакваме подкрепа, какъв ще бъде форматът. Програмата ще бъде за 18 месеца. Малко пресилват колегите от ГЕРБ ситуацията, това е тяхно предложение да се действа по този начин. Опитваме се да изградим процес, който да даде резултат. Ако нещо може да се направи, е на базата на добронамерена дискусия, ако някой ще поставя ултиматуми, имат пълната свобода да правят всичко, което са решили“, допълни Денков.

Според него има противоречие – от една страна, ГЕРБ искат да влязат в процеса, от друга, казват „вие трябва да сте готови“.

Ще има ли редовно правителство: ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ обсъдиха управленската програма

Няма как едновременно и да бъдат част от процеса, и да поставят ултиматуми. Програмата ще бъде обсъдена с експерти. Процесът трябва да бъде подготвен максимално бързо, но за сметка на качеството. Трябва да се опитаме в рамките на до неделя, понеделник най-късно, да сме представили програмата и да направим обсъждане“, добави Николай Денков.

Той подчерта, че ГЕРБ е политически опонент на ПП-ДБ, но ако ГЕРБ са отговорни, ще бъде решена обща задача.

Лорер: Вече имаме разбирателство с ГЕРБ-СДС по законодателната програма

„Ясно е, че от двете страни няма доверие спрямо другата, алтернативите могат да бъдат много по-лоши – да отидем директно на избори с подобен резултат или ние казваме на ГЕРБ направете си правителство с ДПС и БСП, те могат да го направят, ако искат“, каза още Николай Денков.

По темата

Източник: vesti.bg