Денков: Вотът не е компрометиран

9

П о никакъв начин не е компрометиран вотът. Ще гласувам с машина и винаги съм го правил. По-лесно е, по-удобно е. Аз вярвам на машините.

Това заяви премиерът акад. Николай Денков от Брюксел, предаде репортер на БГНЕС.

„Фактите са, че в момента машините работят като принтери, т.е. всеки като гласува може да погледне какво е излязло като бюлетина, макар и от машината, да я пусне в урната и след това се броят тези бюлетини“, подчерта Денков.

Матева: Ключът се държи от трима членове на ЦИК

Премиерът допълни, че решението за гласуването трябва да бъде на ЦИК. „Кодът е защитен с пароли от трима членове на ЦИК, те са затворени, така че без ЦИК нищо не може да се промени по машините. Затова казвам, че има много шум, но малко съдържание в това, което се представя като обвинения“, обясни той.

Денков коментира по отношение на отправените обвинения към заместник-министъра на електронното управление Михаил Стойнов, че винаги в такива случаи е редно да се направи проверка и резултатът от нея да покаже дали той е нарушил някакви правила. „Трябва да видим дали е просто капан, или е нещо, което той е допуснал да се случи. Ако е допуснал грешка, разбира се, ще бъде освободен, но това трябва да стане след проверка“, заяви той.

Премиерът посочи, че политиците в Народното събрание трябва да решат искат ли да продължим по пътя, по който действахме досега, като подчерта, че резултатите вече се виждат. „Ако решат, че искат да преформатират управлението, тогава ще отидем в друг формат и резултатът ще бъде друг“, каза още той и уточни, че не е чул колегите от „Демократична България“ да са харесали този сценарий.

България е склонна да се съгласи на по-високи национални вноски на държавите членки в общата каса на Европейския съюз поради необходимостта от допълнително финансиране на приоритетни проекти. Премиерът акад. Николай Денков е изразил официално тази позиция на заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

„Ние предпочитаме този вариант, защото алтернативата е или да няма финансиране на проектите, някои от които са много важни за нас, като например по темата миграция и защита на външните граници, или да се вземат средства от други програми като кохезионната, за общата селскостопанска политика или „Хоризонт Европа“, които ние не искаме да бъдат засегнати“, каза министър-председателят в Брюксел.

Ако се приеме увеличение на вноските, на практика България няма да го почувства, защото по политиките за миграцията и външните граници на ЕС ще получи повече, отколкото ще внесе в ЕС с увеличената вноска.

При дебата за ревизия на Многогодишната финансова рамка на ЕС държавите членки са се обединили около няколко приоритета, които отразяват новите политически предизвикателства. Става дума за предоставянето на още подкрепа за Украйна, осигуряването на допълнителни ресурси в области като миграцията и управлението на външните граници, както и за помощта при бедствия. Обсъжда се как да бъдат финансирани тези допълнителни потребности – дали с нови средства, които ще се осигурят солидарно от държавите членки, или чрез преразпределение на наличните средства.

Ще се оцени до каква степен е реалистично преразпределение на средства в рамките на сегашния бюджет на ЕС и какви ще са ефектите върху други програми на Съюза като алтернатива на потенциалното пропорционално увеличаване на вноските. При постигане на съгласие за увеличаване на размера на дългосрочния бюджет на ЕС за периода 2024-2027 г. националните вноски ще бъдат определени по специална методика спрямо брутния вътрешен продукт.

Източник: vesti.bg