Демерджиев: Нямам нито едно доказателство от РСМ, че на границата е имало заплаха

0

В началото на миналата седмица ясно заявих на македонските власти да се спре с възпрепятстването на двустранните ни отношения, имах уверението, че българските граждани ще могат спокойно да почетат паметта на Гоце Делчев, но това не се изпълни. Над 40 минути бяха проверявани и полицейските сили, които имаха уверението да ме придружават на събитието.

Това заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, цитиран от БГНЕС.

МВнР: РС Македония нанесе сериозен удар на двустранните отношения

„Аз информирах вътрешния министър на РСМ Оливер Спасовски, поискал съм причините, поради които беше възпрепятствано нашето влизане в страната и тъй като първата ми изтъкната причина бе липсата на ток, днес придвижвам три генератора към трите пункта, за да има ток. Дал съм му ясни индикации, че всички други проблеми, които срещат от техническо естество, ще им бъде помогнато да бъдат преодолени“, заяви още Демерджиев, след което обясни, че в края на седмицата ще имат среща в Делчево.

Трима българи задържани на границата с РС Македония

„Поддържаме комуникацията, но много ми се иска македонската страна да разбере, че пътят към Европа и добросъседските отношения минават през действия, а не през думи. Към днешна дата действията не съответстват към думите, когато това се преодолее, можем да говорим за напредък в отношенията ни“, коментира още Иван Демерджиев.

Блокада на „Гюешево“: Над 100 автомобила чакаха да преминат към РСМ

„Нямам нито едно доказателство от страна на РСМ, че на границата е имало заплаха от българска страна. Един от принципите на ЕС е свободното движение на хора, а те нямаха никакво основание да пречат на българите да стигнат до мястото и да поднесат цветя и да се върнат обратно. Отправих покана и към Спасовки заедно да отидем, но ми бе отказано. Правилното европейско поведение е това, което правим ние, всичко останало – конфронтацията и напрежението е ненужно“, допълни още Иван Демерджиев.

Източник: vesti.bg