Два къдроглави пеликана са станали жертва на бракониери

Два къдроглави пеликана са станали жертва на бракониери. Защитените видове са се оплели в нерегламентирани рибарски мрежи. Едната птицата е загубила живота си в района на яз. Мандра край Бургас, а другата в румънско езеро. И двата пеликана са били с поставени предаватели от Българското дружество за защита на птиците и така се е разкрила причината за смъртта им.

От няколко години женския пеликан Стела е маркиран с GPS предавател. Следи се в реално време нейното движението и любимите й места за хранене и гнездене. Учените обаче забелязали нетипично поведение.

Владимир Младенов, експерт „Природозащитни дейности“ към БЗДП: „Видяхме, че птицата е прекарала нощта в средата на езерото, стоейки стационарно в продължение на много часове на една точка, без да помръдне. Единствената възможна причина е да стои закачена на мрежа.“

На следващия ден от Българското дружество за защита на птиците остават още по-изненадани, когато започват да търсят пеликана.

Владимир Младенов: „Получаваме сигнал от птицата в дере в гората, което е много странно. Пеликани няма какво да правят в такова местообитание. Открихме след около два часа търсене самия предавател. Някой, изглежда умишлено, е изхвърлил предавателя под моста, за да го скрие.“

След претърсвания от органите на реда, извършителят така и не е установен. Нито пеликана. А проблемът с бракониерите в яз. Мандра си остава все толкова сериозен.

Димитър Георгиев, рибар: „Те ходят вечер. Мандра беше пълна с мрежи. ИАРА минаваха с един катер, с една кука и ги събираха мрежите.“

Сходна е съдбата и на пеликана Пламена, която също е с предавател. Тя се е удавила, след заплитане в мрежи, в румънското езеро Головица.

Владимир Младенов: „Повечето ни птици загинаха преди да направят една година от поставянето на предавателите.“

С получените данните от предавателите ще бъдат набелязани и най-рисковите зони за пеликаните.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Източник: bntnews.bg