Двама журналисти и още петима убити при удари в района на ливанско-израелската граница

0

Д вама журналисти, работещи за ливанска телевизия, и още един човек загинаха при ракетен удар близо до границата на Ливан с Израел, съобщи ливанската държавна осведомителна агенция, цитирана от Ройтерс.

По нейни данни случаят е от района на град Тир Харфа, на около 1,5 километра от израелската граница.

Тайните преговори, довели до сделката за заложниците в Газа

Ливанската телевизия „Ал Маядин“, за която работели убитите репортери, заяви, че нападението е извършено от Израел и че то е било умишлено насочено срещу журналистите, защото медията е пропалестинска и подкрепя регионалните военни съюзи на Иран.

Ливанският премиер Наджиб Микати също обвини Израел и заяви, че ударът представлява израелски опит за заглушаване на медиите.

Израелската армия към момента не е отговорила на запитванията за коментар, отбелязва Ройтерс.

Израел се съгласи на временно спиране на огъня в Газа и размяна на заложници

При втори израелски удар по късно през деня по автомобил на около 11 километра от границата и близо до ливанския град Тир загинаха още четирима души, съобщи държавната агенция. Тя не предостави повече подробности.

Между Израел и подкрепяното от Иран ливанско шиитско движение „Хизбула“ избухнаха боеве след нападението срещу еврейската държава, извършено на 7 октомври от съюзническата на „Хизбула“ палестинска групировка „Хамас“.

„Ад на Земята“: Ужасът на децата в Газа и Израел

Изострянето на обстановката по ливанско-израелската граница предизвика опасения на Запад, че войната в Близкия изток може да се разрасне и в нея да бъдат въвлечени САЩ и Иран, отбелязва Ройтерс.

Това е най-големият пограничен конфликт между Израел и „Хизбула“ от войната в Ливан през 2006 г. и дотук е струвал живота на над 70 бойци на шиитското движение, на 13 ливански мирни граждани, седем израелски военнослужещи и трима израелски цивилни.

Източник: vesti.bg