ДБ иска да отпаднат всички стикери от предното стъкло на колите

6

„Демократична България“ ще внесе промени в Закона за движение по пътищата да отпаднат всички стикери от предното стъкло на автомобилите. Мотивът на бившия министър на електронното управление Божидар Божанов е, че може да се злоупотреби с информацията в чиповете в стикерите за годишен технически преглед и да възникне риск за сигурността, предаде БНТ.

Ако някой разполага с технологията, която е наречена RFID антена, може да прочете съдържанието на чипа, който се намира в стикера за годишен технически преглед на стъклото на всеки един автомобил, твърди Божидар Божанов. Според него достъп до част от данните може да улесни престъпните действия на определени лица.

Божанов: Чип в стикерите за преглед, следящ колите, може да е ползван за атаката срещу Гешев

„Службите знаят за този проблем. Оценили са неговите рискове и то като може би не чак толкова високи за конкретните лица тип главен прокурор, председател на Народното събрание, но този риск не включва само този сценарии. Крадци на автомобили могат да използват тези данни“, заяви Божидар Божанов – депутат от ПП-ДБ.

От транспортното министерство заявиха, че информацията, която е вписана в стикера, е изцяло за техническите данни на автомобила: Електронното разчитане на чиповете от стикерите за техническите прегледи и на регистрационните номера могат да бъдат направени само с техническо средство и на разстояние не по-голямо от 15 метра. Не е възможно проследяване на движението на превозните средства от разстояние. Технологията е идентична с разпознаване на номера чрез камери за автоматично разпознаване на номерата.

Предложение: Да се минава годишен технически преглед само след платени глоби в КАТ

Стикерът съдържа определената при техническия преглед екогрупа. В чипа на стикера са вписани и технически данни за автомобила – допустимо натоварване на осите, вид гориво, дали е таксиметров автомобил и други, които биха били от полза на контролните органи, като в него не се съдържат данни за VIN номера и за идентифициране на собственика на автомобила.

От министерството уточняват, че в стикера не се съдържат данни за идентифициране на собственика. Автомобилите със специален режим на движение минават технически прегледи в определени от тях пунктове.

Влизат в сила нови цени на винетките и тол таксите у нас

Източник: vesti.bg