“Да нарушиш табу”: Правата на афганистанските жени

0

Ш укрия Бахмани е член на Афганистанската национална федерация по муай тай. Тя е само на 18 години и знае, че в Афганистан има специфични роли за жените, които не включват практикуване на боен спорт. 

Документалният филм, озаглавен “Breaking A Taboo: A Muay Thai Fighter in Afghanistan”, продуциран от Юна Лий, проследява нейната история, разказва порталът Voice of America (VOA).   

“Да практикуваш муай тай е като да нарушиш табу”, казва Шукрия Бахмани. 

“Когато започнах да се занимавам с муай тай, осъзнах, че мога не само да се науча да се защитавам, но и да накарам страната ми да се гордее с мен. Бих могла да се бия в международни мачове, да представя моята страна и да предизвикам усмивка по лицата на народа”, разказва момичето, докато кадри показват, как Шукрия се подготвя за поредната тренировка по муай тай.  

“Започнах да тренирам със сестра ми Хафиза Бахмани. Очевидно е, че муай тай е опасно бойно изкуство. То е както жестоко, така и интересно В муай тай се бием лице в лице и показваме физическата си сила един на друг. Като жени ние също живеем в общество, в което се борим за правата си всеки ден”, посочва девойката.  

На 14 април 2021 г. президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че всички американски войски ще бъдат изведени от Афганистан. До юли 2021 г. талибаните вече бяха завзели половината от районите на Афганистан. А жените се притесняваха за своето бъдеще, какво ще се случи с техните човешки и граждански права, предава VOA

“Като дете Шукрия беше доста буйна. Биеше се с момичетата на нашата улица използваше движения от бойните изкуства. След една година изучаване на муай тай, заведох Шукриа в клуба. Тя се заинтересува и започна да  тренира с мен, работеше усилено. В рамките на една година тя стана член на националния отбор”, разказва Хафиза 

“През 2019 г. получих златен медал от шампионата по муай тай в Абу Даби. Не мога да опиша чувството, което изпитах, когато получих златния медал. Като спортист се чувстваш горд. Защото виждаш знамето на страната си, издигнато по-високо от това на другите нации”, разказва Шукрия. 

“Нейната целеустременост, отдаденост и упорита работа, както ѝ подкрепата на семейството ѝ я кара да изпъкне сред всички останали момичета и да се представи добре”, разказва, Абдул Джамил, треньор на Шукрия. 

“Ако страната ни няма вътрешно политически проблеми, Шукрия може да се развива повече и да участва в олимпийските игри, да спечели медал и да накара Афганистан да се гордее с нея”, допълва той.  

“Несигурността, с която се сблъскваме е сериозен проблем. Тя най-вече ми пречи да напусна дома си. Всички сме свидетели на насилие и заплахи срещу жени всеки ден. А за една шампионка със златен медал е трудно да тренира нормално. В Афганистан не разполагаме с подходящи съоръжения и сигурност. Но аз няма да напусна, защото Афганистан е нашата родина. Тук съм израснала. Винаги съм се опитвала да донеса успех на моята страна. И отчаяно чакам дълготраен мир”, споделя спортистката. 

“В Афганистан има много семейства, които са против техните дъщери да спортуват. Но за щастие моето семейство никога не е било против. Те винаги са подкрепяли момичетата да напредват и да се развиват, и никога не са правили разлика между момчетата и момичетата”, обяснява тя. 

На 15 август 2021 г., два дни след заснемането на тази история – талибанските бунтовници започват да навлизат в столицата на Афганистан. Суровата нова реалност принуждава Шукрия да напусне Афганистан, за да продължи обучението си по муай тай. Сестра ѝ заминава с нея, предава VOA.  

Шукрия казва, че ще продължи да се бори за правата на афганистанските жени, където и да се намира по света.  

По темата

Източник: vesti.bg