Даниел Митов: В момента е важно да се мине през промените в Конституцията

2

Н яма никакъв смисъл от нови избори. Дано да проработи формулата за управление, въпреки че е много екзотична. Това коментира в ефира на NOVA Даниел Митов от ГЕРБ.

Това са планираните промени в Конституцията

„Според мен в един момент тя ще трябва да се преосмисля. Тежестта и политическата легитимност се измести в парламента до такава степен, че никой не гледа към правителството, към изпълнителната власт като авторитет, който задава пътя”, каза той.

Според него заради екзотиката във формулата на управление партийните лидери, носителите на легитимността, са в парламента.

По думите му няма механизъм, който на практика да официализира архитектурата на управлението.

„Говори се за това, че трябва да приемем механизъм за координация и взимане на решения. Дори да се създаде, отново ще продължава да ражда същите проблеми, тъй като самото правителство няма да е съставено от лидерството на партиите, които имат тежест в парламента”, уточни той.

Със 164 гласа „за“: НС прие на първо четене промените в Конституцията

Митов добави, че не напразно развитите демокрации, когато съставят правителство, слагат лидерите си отпред като министри, министър-председател, за да се пренесе легитимността и правителството да върши работа. „Министрите да разчитат на подкрепата на парламентарните си групи”, добави още той.

Според него, ако има по-добра комуникация публичните сюжети могат да се разминат.

Той каза, че сега фокусът трябва да бъде върху неща, които предстои да се случат с оглед на това да бъдат решени проблеми, трупани с години. 

„За мен е важно, в момента, да се мине през промените в Конституцията. Това е много тежък тест дали въпросната конфигурация има бъдеще. След което идва бюджетът. Ако той не бъде гласуван, това е страшен сигнал”, каза Митов.

Източник: vesti.bg