Даниела Талева пое функциите на обвинител, разследващ главния прокурор и заместниците му

0

Д аниела Талева пое функциите си като първия прокурор по разследването на главния прокурор и неговите заместници.

Талева, която досега беше наказателен съдия в Софийския градски съд, ще работи в кабинета на една от бившите заместнички на Иван Гешев.

Даниела Талева: Искам да ми бъдат осигурени условия да се чувствам независима от и.ф. главен прокурор

По-рано тя се срещна с временно изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, сигнали срещу когото ще трябва да проверява.

Талева очаква до дни да се запознае със съджанието в тях, като в работата си ще бъде подпомагана от двама служители от прокуратурата и трима разследващи полицаи.

На въпрос притеснява ли се от политически натиск, Даниела Талева отговори: „Първо се надявам хората, които са по високите етажи на властта в тази държава, да проявяват здрав разум и морал, и никой да не си позволява подобно нещо. Но в случай, че ми бъде оказан натиск със сигурност смятам, че трябва да бъде дадена гласност на подобни действия“.

Сигналите срещу Борислав Сарафов са свързани с имоти на негови близки и с аферата „Осемте джуджета“. Даниела Талева ще има половин година, за да прецени съдържат ли се в тях данни за извършено престъпление и трябва ли срещу временно изпълняващия функциите главен прокурор да бъде образувано досъдебно производство. 

Здравословни причини отлагат изслушването на Даниела Талева, назначена да разследва главния прокурор

Съдийката, която ще разследва главния прокурор: 17 от делата ѝ може да започнат отначало

Прокурорската колегия назначи съдия Даниела Талева за разследващ главния прокурор

Източник: vesti.bg