Гърция – общо 10 загинали и 4 изчезнали след потопа

1

О бщо 10 души са загинали в резултат на бурята „Даниел“ в Централна Гърция, съобщи министърът по въпросите на климатичните кризи и гражданската защита Василис Кикилиас, а други 4 души все още се водят за изчезнали във Волос и планината Пилио.

Министърът заяви, че властите са нащрек за река Пиниос в Лариса, чието преливане вече е засегнало село Янули и град Тирнавос. Кикилиас заяви, че наводненията могат да станат по-интензивни, предаде БГНЕС.

Шестима загинали и шестима изчезнали след наводненията в Гърция

Кикилиас категорично отхвърли слуховете, които твърдят, че намесата на правителството в района е довела до пренасочване на водите на реката, и призова хората да „внимават с фалшивите новини, които се отнасят до човешкия живот“.

„Като цяло, за съжаление, 10 наши съграждани загубиха живота си, а в районите на Волос и Пилио има и 4 изчезнали и се надяваме, че те са добре, точно както вчерашните изчезнали в района на Агия Триада бяха намерени живи и здрави“, каза Кикилиас. Откакто преди два дни започна мащабната операция по спасяване и евакуация по въздух и суша в 14-те села, са извършени 296 спасителни операции с хеликоптери на пожарната и въоръжените сили, каза министърът.

„От тези съграждани 150 се нуждаеха от незабавна медицинска помощ, която им беше оказана“, отбеляза той.

Общо 1700 души са били спасени, с помощта на 20 хеликоптера – от пожарната, въоръжените сили, гръцката полиция и от швейцарските пожарникари, които са били в Гърция, за да се борят с пожарите.

Мария Габриел: Страната ни ще съдейства на българите, засегнати от наводненията в Гърция

Кикилиас също така благодари на спасителите от пожарната и армията, „които се борят с часове във водите на наводненията, помагайки на попаднали в капан и изолирани съграждани, и голямо „браво“ на доброволците в селата, които помагат със собствени средства, проявявайки хуманност и солидарност“.

Източник: vesti.bg