Гробари изнудват близки на починали в София

0

Търговия с гробни места, рекет, изнудвания, твърдения за обрани трупове и заря в Централните софийски гробища.

Това разказва в рубриката на NOVA „По следите“ Вероника Димитрова.

Предоставен е запис, на който се искат 3000 лв. за „запазване на гробно място“. Но такова понятие в закона не съществува. Екипът ни проверява на място и вижда, че служителите на гробищата са си пуснали заря на метри от опечалените, докато тече погребение.

И още, оказва се, че от всичко се прави бизнес – от телата на починалите се сваля абсолютно всичко – златни накити и зъби, дрехите се свалят преди кремация и се дават в магазини за втора употреба. Абсолютно всичко се продава. Жалбите, които постъпват към администрацията на гробищния парк, биват изхвърлени.

За случая сигнализира Галин Цоков, син на починала. Той показва запис, на който гробарят Борислав Методиев му иска 3000 лв., за да запази гробно място до неговата майка. В противен случай се заканва да извика багер и да го разруши. След като прави видеоматериала, Галин отива при директора на Централните софийски гробища, за да подаде сигнал.

„Видимо не беше изненадана, че стават такива неща там. Обясних ѝ, че има хора, които искат пари, аз имам компромати и попитах, ако подам сигнал, тя готова ли е да ги махне. Тя отговори, че много ниска им е била заплатата и те са си намерили начин да изкарват допълнително. Каза ми: „Ако ги изгоним, няма кой да работи”, разказва Цоков.

При пристигането си екипът на NOVA заварва служителите да се забавляват, наблюдавайки заря. Когато Методиев ги забелязва, прави опит да ги нападне, в изключително агресивното си поведение той отрича да е взел парите, но става ясно, че ги е поискал.

Директорката на софийските гробища Яна Паскалева отрича да знае за случая и да е изричала думите, че са ниски заплатите и няма работници. След настояване от страна на NOVA, директорката вика Методиев и изисква писмени обяснения от него. Паскалева уволнява гробарят и наказва, със забележка колегите му.

Освен гробари, които изнудват близки за пари, възрастни хора са били принуждавани да теглят спестявания, твърдят бивши служители в администрацията на гробищните паркове. Желаят анонимност, защото се страхуват.

„За да докажат, че паметникът на Вашия близък е действително за смяна, го разклащат силно, често пъти го откъртват пред очите ви, но това се прави много внимателно и тогава, която заплашваният е възрастен човек и най-често жена”, обяснява анонимен бивш служител. Паскалева казва, че е взела всички мерки.

Извършва се и премахване на стари паметници, за да се продадат и използват на ново. Когато близките на човека, който е погребан първи на определеното място, потърсят съдействие, защото не намират плочата си, им е обяснявано, че не знаят къде се намира или им са им давани указания към място с техния паметник, но празно. Това разказват още бившите служители.

От техните разкази става ясно, че в крематориума няма камери и това улеснява свалянето на златни накити и зъби, дрехи и препродаването им отново. „Когато се купуват скъпи ковчези, преди кремацията, ковчезите се сменят и всъщност човекът отива за кремация с евтин, а скъпят за 2-3-5 хиляди лева се препродава”, добавят те.

Повече гледайте във видеото. 

По темата

Източник: vesti.bg