Готви ли се Русия за изпитания с ядрени оръжия

24

Д нес руският президент Владимир Путин подписа закона, с който страната му излиза от договора със САЩ „Нов СТАРТ” за ограничаване на ядрените оръжия.

Досега, въпреки рекламираните тестове на нови ракети и торпеда, способни да носят ядрени бойни глави, Руската федерация не е извършавала изпитания на ядрени оръжия от разпадането на СССР насам.

Спенсър Уорън пише в „Нешънъл интерест”, че това е на път да се промени. Нещо повече, подобно на Северна Корея, Русия може да използва ядрените опит като инструмент за политически шантаж, предава „Фокус”.

При ядрен взрив стойте далеч от врати и коридори

Договорът „Нов СТАРТ” ограничаваше размера на ядрените  арсенали на САЩ и Руската федерация до 1550 ядрени бойни глави, разположени в 700 стратегически системи – комбинация от междуконтинентални балистични ракети, балистични ракети, изстрелвани от подводници и бомбардировачи с голям обсег. Той също така предвиждаше процедури за взаимни проверки.

Руският президент Владимир Путин спомена възможността за ядрени опити в посланието си до Федералното събрание, нареждайки на „Росатом”, руската държавна компания за ядрена енергия – да започне подготовка за такива изпитания.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

-->

Източник: vesti.bg