Голямото „разкачване“ между САЩ и Китай

10

С ъединените щати и Китай са двете велики икономически сили на нашето време, всяка със своите силни черти и слабости. Всяка от тях дължи немалка част от стопанския си успех през последните десетилетия на предимствата, предлагани от другата, а икономиките им остават силно взаимозависими въпреки търговската война, подета от предишния американски президент Доналд Тръмп, и нарастващото геополитическо напрежение по редица въпроси. И това никак не се харесва на мнозина.

Във Вашингтон политиката на „разкачване“ на двете икономики е обект на рядък двупартиен консенсус, с аргументи, вариращи от връщане на работните места в Америка до кражба на интелектуална собственост от китайска страна. Макар администрацията на Джо Байдън да използва по-мек език от тази на Тръмп, предпочитайки да говори за „намаляване на рисковете“, пандемията от COVID-19 допълнително засили политическата риторика и силно повлия общественото мнение в посока намаляване на зависимостта от Китай.

Тяхната цел е нов баланс в световния ред

Под „разкачване“ се има предвид умишленото разрушаване – и евентуалното последващо изграждане на други места – на някои от разрастващите се трансгранични вериги за доставки, които са основополагащи за съвременната глобализация и особено за отношенията между САЩ и Китай през последните десетилетия, пояснява „Форин полиси“.

Зад тази политика по същество стоят три групи от причини: основаващи се на националната сигурност (изискващи поддържане на военно предимство пред Китай, ограничаване на китайския шпионаж в областта на националната сигурност, предотвратяване на китайски саботажи в случай на криза, ограничаване на китайските операции за влияние); икономически (призоваващи за противодействие на нелоялните китайски икономически практики и кражбата на интелектуална собственост, както и за конкуренция и водещи позиции в стратегически отрасли); както и съпътстващи (изграждане на цялостни позиции пред Китай и задаване на вътрешнополитическия наратив), обобщава икономистът Кевин Хонлин Чжан от Университета на Илинойс.

За единство пред заплахите от възхода на Китай се разбраха САЩ, Южна Корея и Япония

„Ние се стремим към диверсификация, не към разделяне. Разделяне на двете най-големи икономики в света би било дестабилизиращо за световната икономика“, предупреди през юли Йелън, световно признат икономист и бивш централен банкер на САЩ, на среща с представители на американския бизнес в Китай.

Също като търговската война, „разкачването“ няма да създаде победител, а е игра, при която и двете страни губят от гледна точка на икономическата ефективност, предупреждават експерти.

То обаче вече се случва: делът на Китай от американския внос започва да намалява през 2018 г., свивайки се от 21,6 процента до 16,3 процента между 2017 г. и 2022 г., като вече се е върнал на нивото от 2007 г., преди световната финансова криза. При стратегическите стоки (т.е. продуктите, които правителството на САЩ посочва като продукти на високите технологии) този спад е особено изразен – от 36,8 процента през 2017 г. до 23,1 през 2022 г. или спад с над 13 процентни пункта.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

-->

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *