„Говори за нещата спокойно, все едно е приказка“: Детето, което живеело сред мишки, с противоречиви обяснения

1

С едемгодишното момиченце, което беше изведено от къщата на доведения си баща, заради малтретиране и принуда да спи в постройка на двора, е жизнено и енергично дете и се справя много добре с учебния материал, каза пред журналисти директорът на училището в с. Крушовица Дарина Стоянова.  

Министърът на образованието посети училището, в което е учило 7-годишното малтретирано дете от Крушовица

Днес в училището на посещение бе образователният министър Галин Цоков, заедно с началника на Регионалното управление на образованието Лорета Колева.

Според директора момиченцето се е изявявало и като един от лидерите в класа, свободно е общувало с учителите и нищо в поведението му не е сочело, че има проблеми у дома. В същото време детето е давало противоречиви обяснения за случващото се в къщата, говорейки за нещата спокойно, все едно е приказка, разказа Дарина Стоянова.

„Според това, което имаме като психологически знания, нищо не ни даде сигнал, че това дете е подложено на тормоз. Едва след като видяхме синини по него, тогава вече решихме, че явно има нещо. То даваше доста противоречива информация, обяснявайки, че така си е говорело и в детската градина или пък казваше „Той като излъга, аз защо да не излъжа?“, съвсем по детски реагираше“, обясни Стоянова.

Mинистърът на образованието проверява случая с детето, живяло сред мишки

По думите ѝ в училището не са знаели, че спи в постройка в градината. „Казваше само, че там, където спи, има много паяци. В един от последните дни, в които пребиваваше при нас, я заведох в дирекцията и ѝ показах, обяснявайки, че лелите следобед в петък събират паяжините по коридора, в класните стаи и тук в дирекцията може да има паяжина. И тя каза: „Е, то тука няма толкова паяжини, колкото при мен“, но ние вече бяхме подали сигнала и очаквахме да видим какво ще се случи“, каза още директорът на училището.

Тя обясни, че още в началото на учебната година от семейството са предупредили да не допускат никой друг до детето, освен тях. В училището най-често идвал пастрокът, тъй като майката била заета с грижи за малкото им дете, но винаги показвал загриженост за детето, интересувайки се има ли нужда от нещо, има ли купони за обяд.

Mесеци наред в нечовешки условия: Дете е живяло в кокошарник, на студено и сред мишки

Детето в момента е настанено при роднини в друго населено място, където отново посещава училище.

За случая съобщиха преди два дни от Районна прокуратура-Враца. Проверка извършват и от регионалната структура на Агенция социално подпомагане.

Източник: vesti.bg