Гмуркане в морето: Как да предпазим очите си

2

В ъпреки че у нас летният сезон приключи, някои късметлии продължават с морските приключения в чужбина. Темата за кожата и слънцето е винаги актуална. В документалната поредица „Знаеш ли как?” по канал „Da Vinci”, който е част от EON Kids – част от ТВ платформата на EON, специалисти разкриват как да предпазим кожата си от слънцето и други полезни съвети – как да предотвратим изпотяването на очилата за гмуркане, например, съобщава NOVA.

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM ТУК

Всички плажуващи се наслаждават на слънцето, но защо някои изгарят бързо, а други – не? Тенът е естествена реакция на кожата за защита от ултравиолетовите лъчи, които увреждат клетките, обясняват експерти. На теория има два вида пигменти, които причиняват различен цвят на кожата – червен, който притежават основно червенокосите хора, и черен – у брюнетите. Червеният пигмент не защитава кожата от вредните лъчи на Слънцето, а черният абсорбира ултравиолетовите лъчи и предпазва тялото ни. Важно е да се хидратираме с много вода и да не се излагаме на слънце между 12 и 16 часа.

Слънцезащитните продукти също са задължителни през лятото, но как да изберем правилния фактор? Учените обясняват, че е трудно да се направи масло с голям UV фактор. Това обаче не важи за по-гъстите кремове.

Важно е да пазим и очите си. Слънчевите очила са задължителен аксесоар през лятото. Защитата там също е важна, но тя не зависи само от цвета на стъклото.

Гмуркането в морето е любимо хоби за мнозина. За да видят морското дъно обаче, трябва правилно да се постави маската. Важно е да се види плътността между нея и лицето ни. Как да избегнем запотяването на маската? Ако намажем вътрешната ѝ част със слюнка и след това я изплакнем, това възпрепятства кондензирането в нея.

Медузите са основен проблем за любителите на морето. Някои видове причиняват пареща болка при допир. Вече обаче има костюми, които предпазват от тяхното ужилване. Той е изработен от акрилен тюл. Изобретен е в Австралия, защото там някои медузи са смъртоносни.

Комарите са насекомите, които могат да направят почивката ни кошмар. Обикновено не са опасни ,но ухапването им причинява сърбящи пъпки. Как да се предпазим от тях, освен с репеленти?  Хората с по-тънка кожа – обикновено жени и деца, са сред любимите жертви на насекомите. Капан може да сложи край на ухапванията. Той пресъздава миризмите на човешкото тяло, които привличат комарите.

Супер забавление и безопасна среда за деца EON Kids:
EON за деца – част от абонаментните пакети на EON, е забавна и безопасна дигитална среда, която децата лесно управляват сами. Телевизионните канали и съдържание са специално подбрани за деца. Можете да създадете EON профил на вашето дете според неговата възраст, платформата дава възможност и за създаване на множество детски профили със забавна картинка за аватар. С EON TV детето ви ще се наслади на избрано съдържание на всички устройства.

По темата

Източник: vesti.bg