Гечев: Ще предложа отмяна на националната забрана за внос от Украйна

8

Щ е предложа на българското правителство отмяна на националната забрана за внос от Украйна, след като има такава европейска, заяви днес пред журналисти в Пловдив служебният министър на земеделието Явор Гечев по повод решението на Европейската комисия за вноса на продукция от Украйна. Това според него е и правилният подход – общоевропейски действия, предаде БТА.

Гечев поясни, че до 5 юни ЕК въвежда забрана за внос на пет култури, между които слънчоглед, царевица, рапица.

Що се отнася до слънчогледовото олио, Гечев каза, че ЕК продължава да го обследва. Той информира, че има уговорка през следващата седмица да се види със земеделския министър на Украйна и, освен темата за двустранните отношения, двамата ще обсъдят и въпроса за слънчогледовото олио.

Коридорите ще продължават да съществуват, като съответно България и другите държави ще допускат всички товари,

които са за реекспорт към трети държави, каза Гечев. По думите му до 5 юни се работи за усъвършенстване на коридорите, които да са по-изгодни както за ЕС, така и за Украйна. 

Гечев увери, че покачване на цените на тези култури няма да има,

както и сътресение на пазара. В последните дни цените на борсата на зърното падат, посочи той. По думите му няма значителни количества пшеница от Украйна, които са на българския пазар, и има достатъчно българска. Имаме 2,5 млн. тона първокачествена пшеница в България, 1,5 тона царевица и 1,16 млн. тона слънчоглед и не можем да говорим за никакви възможности на спекула и вдигане на цената на хляба, допълни той.

От миналата година нямахме внос на сухо мляко, а за три месеца имаме повече от 150 тона вече

и ако това се запази като тенденция, не е добре, коментира Гечев. По думите му изкупната цена на млякото през последните месеци е паднала с 30 процента, но това не се е отразило при крайния потребител. За меда също има двойни количества, които влизат в България и искаме да регулираме това, отбеляза министърът. Той посочи, че България настоява за постоянен механизъм, като при аномалии ЕС да ги урегулира своевременно. 

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *