Германските власти арестуваха двама души за шпионаж в полза на Русия

Германия арестува двама души за шпионаж в полза на Русия и за планиране на диверсионни операции срещу германската военна помощ за Украйна. Задържаните са с руско и германско гражданство. Единият от тях е контактувал с руските тайни служби. От Кремъл заявиха, че нямат информация за арестите. За обяснение в германското външно министерство е повикан руския посланик в Берлин.

Двамата мъже – на 37 и 39 години, са задържани в Байройт, Бавария. Извършени са обиски в домовете и на работните им места. От иззети материали става ясно, че двамата са наблюдавали военни обекти, включително и американска база в Германия. Целта на планираните саботажи е била да се попречи на германската помощ за Украйна. След Съединените щати, Германия е най-големият донор на военна техника за Киев. Освен в шпионаж в полза на Русия, двамата са обвинени в саботаж и тероризъм.

„Предполага се, че един от задържаните е имал готовност да извърши саботаж срещу Германия, по-конкретно срещу военна инфраструктура и индустриален обект. Обмислял е използването на експлозиви или палеж. Задържаният вече е проучил потенциални цели, с помощта на другия заподозрян, който също е задържан. Данните показват, че събраната от двамата информация е предавана на руските разузнавателни служби“, заяви Инес Петерсен, говорител на прокуратурата.

Ще продължим да подпомагаме Украйна и няма да позволим да бъдем заплашвани, заяви министърът на вътрешните работи на Германия – Нанси Файзер.

„Нашите служби са предотвратили потенциални атаки с експлозиви, чиято цел е била да саботират нашата помощ за Украйна. Това е особено сериозен случай на предполагаема шпионска дейност за престъпния режим на Путин. Ще продължим да отблъскваме всички подобни заплахи. От началото на войната в Украйна, службите ни подсилиха предпазните мерки срещу хибридните атаки на руския режим“, заяви Нанси Файзер, министър на вътрешните работи на Германия.

Според германски медии, задържаните вероятно са наблюдавали базата „Графенвьор“, в Бавария, където се обучават украински военни. Известно е, че двамата са воювали между 2014 и 2016 година на страната на Русия в украинската Донецка област. Прокуратурата приравнява това с участие в чуждестранна терористична организация, което се смята за дипломатически деликатно решение, тъй като по този начин т.нар. Донецка народна република се приравнява към терористична организация.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Източник: bntnews.bg