Германия изключва и последните си три атомни електроцентрали

Очаква се днес Германия да изключи и последните си три атомни електроцентрали. Страната заяви желанието си за отказа от ядрената енергия през 2002, аварията в АЕЦ „Фукушима“ през 2011 година обаче ускори този процес. Целта на този ход е преминаване към по-зелена икономика и опазване на климата. Войната в Украйна обаче промени нагласите по темата в германското общество.

В Берлин днес са предвидени две шествия – противниците на ядрената енергия ще празнуват – ще бъде сложен край на битка, която продължава 60 години.

Другото ще протестира срещу изключването на оставащите три работещи атомно електрически централи в Германия. След полунощ комплексите Изар 2, Некарвестхайм 2 и Емсланд ще спрат работа. Това е част от амбициозния „зелен“ план на най-голямата икономика в Европа за преминаване към възобновяеми енергоизточници.

До 2035 година електроенергията в Германия трябва да се добива именно от тях. И ако до преди година обществото по-скоро подкрепя инициативата, то войната в Украйна промени ситуацията.

Трите ядрени централи трябваше да бъдат затворени през декември 2022, но решението беше отложено за април – заради опасенията от недостиг на електроенергия след като Берлин се отказа от руските газови доставки. Сега германците са все по-разделени.

„Не става дума за идеологическа спекулация, става дума за реалната опасност, която представлява тази атомноелектрическа централа, както и всички такива съоръжения по света. Ето защо мисля, че е много важно Германия постепенно да се откаже от ядрената енергия. Надявам се това да бъде сигнал и за други държави“, заяви Луис Херман, Граждански форум срещу атомната енергия.

„Мисля, че това е огромно бедствие, грешка, която Германия прави, защото сме в уникална позиция – в Европа и света. Ядрени електроцентрали продължават да се строят в технологично развити държави. Така че има нови реактори, с подобрени параметри за безопасност, които ще са приложими за и без това сигурните германски съоръжения. И ако се добави и климатичният контекст, спирането на централите категорично не е добро решение“, допълни Торстен Даме, Гражданска инициатива в подкрепа на атомната енергия.

Ситуацията се усложнява и от факта, че до 2038 година Берлин планира да затвори и въглищните си електроцентрали.

Германия обаче изостава по по отношение на възобновяемите енергийни източници и за да постигне собствените си цели, ще трябва да ускори процеса по изграждането и въвеждането в експлоатация на вятърни и фотоволтаични паркове.

Източник: bntnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *