Германия затваря и последните си атомни електроцентрали

7

Г ермания планира да изключи в събота (15 април) последните си три атомни електроцентрали. С това страната ще сложи край на използването на ядрена енергия, продължило повече от 60 години, както и на съпътстващия политически дебат по въпроса, съобщи ДПА.

Европа може ли да наложи таван на цените на енергията

Две от трите централи трябваше да бъдат спрени в края на миналата година, но поради нахлуването на Русия в Украйна и последвалата енергийна криза правителството реши да ги остави да работят през цялата зима.

Мощността на реакторите постепенно ще бъде намалена, докато генераторът бъде изключен от мрежата и реакторът може да бъде напълно спрян.

Ще преживее ли ядрената енергетика своя ренесанс?

Първата търговска атомна електроцентрала в Германия, в Кал, южната провинция Бавария, е пусната в експлоатация през ноември 1960 г.

„Утрешният ден е лош, това е черен ден за Германия“, заяви вчера пред медиите ръководителят на германските консервативни християндемократи (ХДС) Фридрих Мерц.

Свободната демократическа партия (СвДП), която е ориентирана към бизнеса, също разкритикува спирането, като заяви, че ядрената енергия е устойчива и полезна за околната среда.

Ядрените отпадъци: Защо все още няма място за тях?

Министърката на околната среда Щефи Лемке заяви, че е вярно обратното. Ядрената енергия е „твърде скъпа, твърде бавна, твърде опасна и не е надеждна в борбата с климатичната криза поради огромната нужда от охлаждаща вода“, според представителката на Зелената партия.

Тя заяви, че ядрената енергия генерира въглероден диоксид, като посочи енергоемкия процес, необходим за производството на ядрено гориво. Освен това тя се позова на огромните екологични щети и социалните последици от изчерпването на урана.

Германия изключи три от последните си шест атомни централи

Министърът на икономиката Роберт Хабек, също от Зелените, потвърди, че енергийните доставки в Германия ще останат сигурни и след затварянето на последната атомна електроцентрала. Те ще се гарантират преди всичко за сметка на масовото разширяване на възобновяемите енергийни източници, каза той. 

Източник: vesti.bg