ГЕРБ-СДС ще подкрепи комисия за казуса с Нотариуса

12

П арламентарната група на ГЕРБ-СДС ще подкрепи създаването на комисия, която да установи всички факти и обстоятелства около дейността на групата на убития Мартин Божанов – Нотариуса, както и твърденията за нерегламентирана дейност и натиск върху съдебната система.

(Във видеото – ДПС и ПП-ДБ също поискаха парламентарна комисия по казуса с Нотариуса)

Това съобщи заместник-председателят на ПГ ГЕРБ-СДС и председател на парламентарната Комисия по превенция и противодействие на корупцията Рая Назарян.

Борислав Сарафов разпореди проверки на делата на Нотариуса

„Изключително притеснителни са данните, които в последните дни излязоха в публичното пространство за оказване на натиск върху магистрати, за наличие на частен клуб на магистрати, както и за продължаваща дейност за имотни измами, от които са пострадали множество български граждани“, каза Назарян. По думите ѝ ГЕРБ „ще продължи да е двигател на съдебната система“, за да бъдат преустановени за в бъдеще подобни групи и схеми за нарушаване на обществения интерес. „Да се гарантира независим съд и прокуратура, както и достъп до навременно правосъдие“, категорична е Назарян.

Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ добави, че всички компетентни органи, които имат информация и разследващи функции, следва да бъдат извикани и изслушвани в Народното събрание, за да дадат информация, която ще отговори на въпросите на обществото, но в същото време няма да попречи на разследването.

ДПС иска комисия в НС да проверява дейността на „групата около Нотариуса“

По думите ѝ са готови и процедурните правила за избора на новия състав на Антикорупционната комисия. Вицепремиерът Мария Габриел е координирала тези правила с Европейската комисия за предстоящия избор, уточни Назарян. 

Тя поясни, че процедурните правила за първи път ще се случват в България, като до момента подобна сложна и многопластова процедура не е провеждана. „Тя е базирана на принципа публичност и прозрачност. Включва тройна прозрачност чрез наличието първо на подбор в номинационна комисия, след това парламентарната ресорна комисия и накрая избор в Народното събрание чрез 2/3 от присъстващите народни представители“, обясни председателят на комисията по противодействие на корупция.

Критериите за кандидатите са разписани в закона, затова номинационната комисия започва първо с подбор по допустимост – дали кандидатите отговарят на законовите изисквания, уточни Назарян и съобщи, че номинации могат да се правят освен от народни представители, но и от юридически лица с нестопанствена цел в обществена полза.

„След този подбор номинационната комисия пристъпва към изслушване, което отново е публично, както всяко едно действие от процедурата. Комисията ще завърши своята дейност с доклад и препоръчително оценяване по три различни характеристики за всеки един от кандидатите“, допълни заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *