ГЕРБ за искания имунитет на Добрев: Няма да подкрепим такива действия

32

Р ешението на ръководството на ГЕРБ и на парламентарната група е по никакъв начин да не се съгласяваме със свалянето на имунитети на народни представители в това НС, заяви Даниел Митов от ГЕРБ по време на брифинг.

„Това е бутафория с цел политическа репресия. Имаше 20 страници мотиви защо няма престъпление, сега това същото нещо възобновяват, защото не могат да измислят друго. След 9 години възобновяват старата манджа, за да ме тормозят. Това идва след изказването на Гешев, че ще се саморазправи с „политическия боклук“. Саморазправата започна с мен, прокуратурата е репресивен орган“, заяви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев по време на извънреден брифинг в централата на партията.

Прокуратурата иска имунитета на депутат, ощетил НЕК с над 4,5 млн. евро

Припомняме, че по-рано във вторник прокуратурата поиска имунитета на Добрев с мотива, че има извършени злоупотреби на стойност 4.5 млн. евро в НЕК.

Според прокуратурата той не е упражнил достатъчен контрол върху работата на изпълнителния директор и на Съвета на директорите на „БЕХ” ЕАД, на които е възложено управлението и разпореждането с обществено имущество, като не е организирал, координирал и контролирал осъществяването на държавната политика в областта на енергетиката съобразно решение на МС за прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка „Белене”, потвърдено с решение на Народното събрание, и не е осъществил контрол по въпрос от неговата компетентност. Според наблюдаващия прокурор от това са последвали значителни щети за предприятието – „НЕК” ЕАД (дъщерно дружество на „БЕХ” ЕАД), в размер общо на 4 561 697,27 евро.

Според Томислав Дончев всичко, което се случва, е доказателство, че пътят, по който са поели, е правилен и трябва да бъде извървян докрай. Институтът на имунитета на народния представител назад в годините винаги е бил много спорен, отбеляза той. „Днес обаче сме в ситуация, в която замисълът на творците, на авторите на Конституцията, показва, че работи. В Народното събрание има мнозинство, което е амбицирано да проведе съдебна реформа докрай. Не можем да допуснем всички, на които такава реформа не им е изгодна, да влияят на Народното събрание с подобни методи“, каза Томислав Дончев. 

Деница Сачева определи това, което се случва, като опит да се влияе върху политическите процеси и върху пътя, по който България трябва да върви, с непочтени средства и по начини, които са далече от върховенството на закона. Когато наши колеги са призовани да се явят на разпит, ще ходим всички и ще ги защитаваме, каза още тя. В момента за пореден път се прави опит да няма правосъдна реформа в България, отбеляза тя. 

В историята на българския парламент винаги са се давали имунитетите, но в момента правим тежка и многозначима правосъдна реформа, която очевидно разбуди страстите в прокуратурата. Докато не приключи тази реформа, няма да подкрепим свалянето на имунитета на когото и да е в НС. Това каза Даниел Митов от ГЕРБ.

БГНЕС припомня, че по-рано днес СГП предложи на Иван Гешев да поиска свалянето на имунитета на Делян Добрев по разследване на злоупотреби в НЕК на стойност 4.5 млн. евро.

“По време на правителството на Орешарски през 2013 г. ни тормозиха всички поред. От 2013 г. до 2022 г. държаха делото ми на трупчета. Миналата година на 15 април получих постановление за прекратяване на наказателно производство – близо 20 стр. От прокуратурата са снели обвиненията, доказали са, че не съм извършил никакво престъпление, и сега се иска отново. Обяснението е едно – това е политическа репресия”, каза още Добрев.

“Всичко, което се случва е доказателство, че пътят, който сме поели, е правилен и трябва да бъде извървян до края. В НС има мнозинство за съдебна реформа”, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев. „Докато траят промени в законодателството и Конституцията няма да подкрепим свалянето на имунитета на който и да били народен представител. Днес е Делян, утре може да е Деница, Кирил или който и да е от останалите народни представители”, подчерта още Дончев.

Дончев уточни, че „очевидно съдебната реформа не се харесва на някого“.

“9 години бях вечният обвиняем, накрая го прекратиха с 15-20 стр. мотиви защо не съм виновен, и година след това ми искат имунитета, това е смешно”, каза още Делян Добрев.

Източник: vesti.bg