Геомагнитна буря може да наруши комуникациите и да предизвика зрелищно полярно сияние

Американски учени издадоха предупреждение за силна геомагнитна буря, продължаваща до полунощ в понеделник местно време (8:00 часа вторник българско време).

Потокът от плазма, породен от слънчево изригване, може да наруши радиопредаванията на Земята, но и да доведе до зрелищно полярно сияние, уточняват те.

Според предупреждението, издадено в събота от Центъра за прогнозиране на космическото време на Националното управление по изследване на океаните и атмосферата в Боулдър, Колорадо, няма причина обществеността да се притеснява.

Бурята може да прекъсне високочестотните радиопредавания, например от самолетите, които се опитват да се свържат с отдалечени кули за контрол на трафика. Повечето граждански полети могат да използват сателитно предаване като резервен вариант, поясни Джонатан Лаш, синоптик в центъра.

Операторите на сателити могат да имат проблеми с проследяването на космическите апарати, а в електропреносните мрежи също може да се появи „индуциран ток“, но нищо, с което да не могат да се справят, каза той.

„За широката общественост, ако имате ясно небе през нощта и се намирате на по-високи географски ширини, това ще бъде чудесна възможност да видите как небето се озарява от полярно сияние“, каза Лаш.

На всеки 11 години магнитното поле на Слънцето се преобръща, което означава, че Северният и Южният полюси си разменят позициите. Слънчевата активност се променя по време на този цикъл и сега е близо до най-активната си фаза, наречена слънчев максимум.

В такива периоди геомагнитни бури от типа на тази в момента могат да връхлетят Земята няколко пъти годишно, казва Лаш. През декември най-голямото слънчево изригване от години насам наруши радиокомуникациите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Източник: bntnews.bg