Генетична мутация оправда „най-лошата серийна убийца“, осъдена за смъртта на четирите си деца

1

С лед повече от две десетилетия, прекарани зад решетките, присъдите на Катлийн Фолбиг за убийството на четирите ѝ деца са отменени благодарение на научни доказателства, които сочат, че те са починали в резултат на редки генетични заболявания, а не на убийство. За това съобщи порталът IFL Science. 

Очаква се 56-годишната Фолбиг да поиска едно от най-високите обезщетения, изплащани някога в Австралия, след неотдавнашното решение на Апелативния наказателен съд на Нов Южен Уелс. 

Решението беше широко приветствано от учените, които са следили случая, въпреки че те подчертаха, че правната система се нуждае от драстична реформа, за да се гарантира, че подобни съдебни грешки няма да се повторят.  

„Австралийската академия на науките приветства решението на Апелативния наказателен съд да отмени присъдите на Катлийн Фолбиг. Но не се заблуждавайте, че без реформа на законодателството този вид съдебни грешки ще продължат“, заяви Анна-Мария Арабия, главен изпълнителен директор на Австралийската академия на науките, в изявление пред съда на 14 декември. 

Таблоидите определят Фолбиг като „най-лошата серийна убийца в Австралия“. През октомври 2003 г. тя е осъдена на 40 години затвор, след като е призната за виновна за убийството на трите си невръстни деца – Патрик Алън, Сара Катлийн и Лора Елизабет, както и за непредумишленото убийство на четвъртото си дете – Кейлъб Гибсън. Обвинението твърди, че Фолбиг е убила четирите си малки деца в периода между 1989 г. и 1999 г., като ги е задушавала в периоди на неудовлетвореност. 

Мнозина имаха съмнения дали решението на съда е правилно, но делото беше истински разнищено през 2019 г. с ново научно откритие: рядка генетична мутация в гена CALM2. 

През октомври 2018 г. геномите на починалите деца на семейство Фолбиг бяха секвенирани и се установи, че двете момичета, Сара и Лора, са имали вариант на гена CALM2. Както показват предишни изследвания, вариантът на гена CALM2 влияе на начина, по който калцият се свързва със сърдечните клетки, и е свързан със сърдечна аритмия и внезапна сърдечна смърт. По-нататъшни изследвания установиха, че двете момчета са имали друг рядък генетичен вариант на гена BSN, свързан със смъртоносни епилептични припадъци при мишки, предава IFL Science. 

Учените започнаха да се обединяват около случая, като поискаха тези нови доказателства да бъдат взети под внимание. През 2021 г. 90 водещи учени и лекари от цял свят, включително двама Нобелови лауреати, подписват петиция, в която искат от губернатора на Нов Южен Уелс помилване и освобождаване на Фолбиг. 

Усилията им в крайна сметка се отплащат. След независимо разследване Фолбиг е освободена от затвора през юни тази година и е помилвана, а присъдата ѝ е заличена от регистъра.  

„Надявах се, но никога не съм вярвала, че ще видя справедливост, която най-накрая да възтържествува с днешното оправдаване на Кат“, заяви в изявление доц. Ксанте Малет от Училището по право и правосъдие към Университета в Нюкасъл.  

„Този случай трябва да разтърси основите на системата за наказателно правосъдие в Австралия“, добави Малет. 

„Няма как да компенсираме Кат за годините, които е изгубила, за важните събития, които е пропуснала, за спомените, които просто няма, но това, че тя трябва да получи финансово обезщетение, е безспорно“, продължава тя.  

Адвокатът на Фолбиг, Рани Рего, посочи, че клиентката ѝ ще предяви иск за обезщетение към държавата. Рего отказва да посочи точна сума, но съобщава, че тя ще бъде „по-голяма от всяко значително плащане, което е било правено преди“. 

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *