Генерал Мирчев обясни за ракетите за Украйна

6

Д нешното решение на Народното събрание България да предостави на Украйна дефектиралите ракети за комплексите за противовъздушна отбрана С-300 коментира в „Интервюто в Новините на NOVA” бригаден генерал Петьо Мирчев, заместник-командир на българските военновъздушни сили.

„Българските ВВС нямат правомощия да дават оръжия и военна техника. Във ВВС констатирахме неизправност в определен брой ракети. Това е докладвано по команден ред. ВВС не дава, а констатира. Всички ракети подлежат на проверка пред определен период”, заяви Мирчев.

Денков: Ракетите не са нападателни

„В случая тестът показа, че ракетите имат неизправност, която се е получила в резултат на дългогодишната им експлоатация. Във ВВС ние не ги използваме тези ракети в момента, защото съгласно ръководството при констатиране на неизправност ракетата се сваля и се изпраща в завода-производител. Те се съхраняват в склад в момента”, поясни генералът.

„Придобили сме ги в края на 80-те години и България не разполага с капацитет за ремонт на тези ракети. Те са разположени в херметически затворени контейнери. Ние нямаме достъп до тях, за да извършваме ремонтни дейности”, добави заместник-командирът на ВВС. 

Русия: С ракетите за Украйна България нарушава споразумението с нас

Мирчев уточни, че бойното дежурство, което се носи, за да се осигури въздушния суверенитет на България не е прекъснато.

„Не е тайна, че в резултат на конфликта между Русия и Украйна все по-трудно става поддържането на бойна техника, която е съветско производство. Затова стартирахме мероприятия за придобиването на нови зенитно-ракетни комплекси”, добави Мирчев.

Източник: vesti.bg