Гасят пожар в Пирин на отвесна скала след мълния

1

М ълния предизвика пожар в Пирин планина, в района Дончови караули над хижа „Вихрен“, на територията на Национален парк „Пирин“, съобщи пред БТА директорът на парка Росен Баненски.

„В момента сме на мястото на пожара, който е на над 2400 метра надморска височина, заедно с два екипа на пожарната служба на Разлог и Банско и екип от Дирекция „Национален парк Пирин“, поясни Баненски. По думите му огънят е обхванал клек, стихията вече е овладяна, но екипите остават на място до пълното потушаване на пожара. 

Пожар избухна високо в Рила планина

Сигнал за забелязан дим в района на Дончови караули, в парков участък „Вихрен“, е подаден днес около 12 часа. За възникналия пожар своевременно са уведомени всички лица и компетентните институции, които са част от схемата за оповестяване при възникване на пожари на територията на парка  – дирекция „Национална служба за защита на природата“ и районните служби за пожарна безопасност и защита на населението в Банско и Разлог, съобщиха от дирекцията на официалната си страница във Фейсбук. 

В 12:30 часа спасителна група от паркови служители и пожарникари се е отправила към мястото, за да установи точното положение на пожара и да предприеме незабавни действия за погасяването му. Теренът е труднодостъпен и може да се достигне само след два-три часа пешеходен преход от хижа „Вихрен“, посочват още от дирекцията на националния парк. Към 16 часа хората от спасителната група са стигнали до мястото и вече са овладели огъня. Изкопана е ограничителна линия. Огънят се третира с вода, която пренасят на гръб, съобщиха още от дирекцията на парка. 

Сигналът е подаден от турист, каза пред репортер на БТА Росен Баненски. Той посочи, че в планината днес е имало силна гръмотевична буря.

Пожар избухна в Пирин планина

„Знаехме, че има паднали мълнии в района, но сега, от силния вятър и от покачващите се температури, се е разгоряло“, посочи Баненски. 

Директорът на ДНП „Пирин“ каза още, че в планината е важно да се реагира веднага, а благодарение на туристите, подали сигнала, пожарът е овладян бързо. Парковата охрана предупреждава още на хижа „Вихрен“ туристите, че ако видят нещо нередно, трябва да се обаждат. Така се реагира бързо, каза още Баненски и посочи, че при горските пожари е важно огънят да се овладее бързо, в противен случай стихията става неудържима.

Източник: vesti.bg