Гаражи под НДК с 400 паркоместа стоят неизползваеми, твърди Борис Бонев (КАРТА)

За няколко подземни гаража под НДК, които от десетилетия стоят затворени или не се ползват по предназначение, сигнализира днес Борис Бонев, председател на групата общински съветници от ПП-ДБ-СС в СОС.

По думите му, под НДК има около 400 места, които се намират в идеалния център и ако се отворят, значително ще улеснят паркирането. Става дума за най-малко два паркинга, които от десетилетия не се ползват по предназначение.

„Единят подземен гараж е изцяло затворен, а другият се ползва само частично, защото по-голямата му част е отдадена под наем. Считаме за недопустимо построени паркинги да стоят затворени при толкова голяма липса на места за паркиране в центъра. Затова започваме процедурата по прехвърлянето им защото транспортната инфраструктура трябва да служи на града, вместо да пустее“, заяви Борис Бонев.

Карта: Столичен общински съвет

Според общинските съветници, целта е паркингите около НДК да се управляват от общината и да станат част от Синята зона със същите условия за ползване от гражданите.

„С доклад, който внасяме, започваме разговори с държавата и ръководството на НДК за отдаването на два подземни паркинга на Столичната община. Готови сме да инвестираме средства от общинския бюджет, за да ги ремонтираме и отворим за ползване от столичани“, заяви Бонев.

Общинският съветник Симеон Ставрев обясни, че това е поредната крачка, която управляващите правят за решаване на проблема с паркирането. Три етажни гаража вече се строят около метростанциите – в Люлин, Младост и Левски.

„Идентифицирани са и 15 терена във всички квартали на София, на които да се проектират и изградят монтажни паркинги, с които ще удвоим и утроим местата, така че да спрем паркирането по тротоари, зелени площи и детски площадки. Всичко това показва, че ние работим за подобряване на автомобилното движение и паркирането. Днес правим поредна, но със сигурност не последна стъпка за увеличаване на местата за паркиране в София“, завърши общинският съветник Симеон Ставрев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Източник: bntnews.bg