Галактика “Паяжина”: В търсене на живот извън нашата слънчева система (ВИДЕО)

0

А строномите стават свидетели на раждането на галактиките. Учените от Международната космическа станция (МКС) планират да търсят живот на други места в нашата слънчева система.  

Това разказва журналистът на Voice of America (VOA), Араш Арабасади в своя репортаж от Ню Йорк. 

Художник представя раждането на новооткрита галактика след Големия взрив, формирал нашата Вселена. Астрономите, докладващи за находката, я наричат галактика “Паяжина”, съобщава VOA

„Паяжина” ще стане доминиращата галактика в галактическия свръхкуп след няколко милиарда години“, посочва ученият Лука Ди Масколо от Университета в Триест, Италия.  

Авторите на доклада казват, че това е първото откриване на горещ газ в този все още формиращ се клъстер от галактики. Експертите направиха откритието, използвайки чилийския Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) (уеб камера, която предлага изгледи с висока разделителна способност- бел.ред.), предава VOA. 66-те антени на ALMA дават на изследователите от междуправителственото партньорство на 16 страни по-добра представа за температурите на газа в дълбокия космос, което според тях ще им помогне да научат повече за това как се формират галактиките.  

Тази седмица повреден товарен кораб напусна МКС. Учените откриха изтичане на охлаждаща течност от закачената към станцията руска капсула “Союз”. Това е второто подобно изтичане през последните няколко месеца, предава VOA

Екипи от НАСА и руската космическа агенция “Роскосмос” установиха, че капсулата не е безопасна за полет. “Роскосмос” обяви, че “Союз” се е върнал със стотици килограми товар, включително космически проби, които ще бъдат изследвани на Земята.  

Междувременно индийската космическа агенция успешно изстреля ракета, носеща десетки сателити за базираната в Обединеното кралство комуникационна компания OneWeb. Мисията беше част от споразумение с търговското подразделение на страната NewSpace India Limited, съобщи VOA

Най-накрая тази седмица космическият кораб Jupiter Icy Moons Exploration (JUICE) – е почти готов за пътуване до Юпитер и неговите ледени луни.  

„JUICE сам по себе си не е проектиран да търси живот на ледена луна, но ако искаме да намерим живот другаде в Слънчевата система, има вероятност той да е под самия лед, ако има океан под леда на една от онези луни”, каза Каролайн Харпър от Британска космическа агенция 

JUICE трябва да бъде изстрелян на 13 април и ще разгърне своите 10 гигантски слънчеви панела, за да оцени заобикалящата го среда, когато най-накрая достигне орбитата на Юпитер през 2031 г., съобщи Араш Арабасади. 

По темата

Източник: vesti.bg