Габриел: „Хамас“ държи заложници с български произход

1

„Срещнахме се със семейства на заложници, и стана ясно, че има двама заложници с български произход. Правим всичко необходимо да се стигне до освобождаването на заложниците“, заяви външният министър Мария Габриел, която е на посещение с премиера Николай Денков в Израел.

„В момента, в който имаме повече информация, която няма да ги заплашва, ще я оповестим“, добави Габриел, цитирана от БГНЕС.

„Израел има всички права да защити гражданите си от ракети. Знаете, че точно преди 30 дни беше нападната, като зверствата, които са извършени, са неописуеми. Част от тях отново ни бяха припомнени днес. Израел има пълно право да защитава своите граждани. От друга страна, не трябва да се позволява да се смесват терористите от „Хамас“ с палестинското население, в което цивилните граждани имат своите права“, каза премиерът.

„Една от целите на срещите днес бе да се уверим, че израелското правителство взема всички мерки, за да раздели терористите от мирното население. Това получихме като уверение. Ще продължаваме да помагаме с каквото можем, и на двете страни, но Държавата Израел има право да защитава своите граждани, и когато те са нападнати, да отговори по съответния начин“, добави Денков.

Премиерът категорично отказа да обяви възрастта и пола на заложниците.

„Солидарност, благодарност и координация. Така бих определила трите ключови послания, които днес с премиера Денков предадохме на Израел и израелския народ“, заяви външният министър и вицепремиер Мария Габриел: „Още веднъж осъдихме категорично терористичната атака на „Хамас“, и призовахме за това незабавно и без условия да бъдат освободени заложниците. За нас беше важно да изразим своята благодарност, защото България първа успя да евакуира своите краткосрочно пребиваващи сънародници, и българските 36 граждани и техните семейства бяха в първата група евакуирани. Координацията ни трябва да продължи в усилията ни да не се достигне до регионална ескалация на напрежението, и до това международната общност заедно с Израел да търси решение и на хуманитарната криза в Газа“.

Източник: vesti.bg