Габриел: С изключение на КНСБ, социалните партньори подкрепиха линията на бедност

3

С оциалните партньори подкрепиха линията на бедност за 2024 г. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, предаде БГНЕС.

Предложението за размера на линията на бедност за страната за 2024 г. е 526 лв., това е увеличение с 22 лв. или 4,4%.

След заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество вицепремиерът Габриел съобщи, че всички с изключение на КНСБ са подкрепили предложението.

По време на заседанието НСТС не постигна съгласие във връзка с промените в Закона за данък върху добавената стойност, които предвиждаха удължаването до 30 юни 2024 г. на срока за прилагане на нулева ставка на данъка за доставката на хляб и брашно. Подкрепа не срещна и предложението при неиздаването на касова бележка клиентът да има право да не заплаща дадената стока или услуга.

Социалният министър: Време е минималната заплата да бъде коригирана

КТ „Подкрепа“ подкрепя по принцип предложените изменения, които целят изсветляване на икономиката и по-добра събираемост. От синдиката подкрепиха по принцип и линията на бедност, но считат, че има възможност методиката да се актуализира, тъй като не отчита реалностите към днешна дата и би следвало да се извършат определени промени. КТ „Подкрепа“ смята, че приравняването на гражданските към трудови договори ощетява част от хората и там също трябва да се намери адекватно решение, а по останалите мерки от синдиката са на мнение, че има нюанси.

„Още преди публикуването на данъчните закони, ясно казахме, че залагаме връщането на 20-процентна ставка за ресторантьорите, като единственият шанс да останем на 9-процентна ставка от гледна точка на Министерството на финансите, – крайната дума е на парламента, е мерките за изсветляване на бранша“, каза още финансовият министър.

Василев съобщи, че разговорът продължава до момента, в който пакетът данъчни закони не бъде внесен в парламента.

Източник: vesti.bg